Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Debatt
Debatt: Privata vårdappar kostar miljoner för regionerna

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Användandet av privata nätläkare ökade förra året. Notan för regionerna är dyr. Foto: Claudio Bresciani / TT

Annons

Privata, digitala vårdappar kan tyckas gratis för dig som användare, men kostar regionerna miljontals kronor årligen.

Förra året ökade användandet av privata så kallade nätläkare kraftigt. De lägger mycket pengar på reklam och utlovar snabb hjälp. Det kan verka gratis för dig som användare, men kostar miljontals kronor för regionerna. Pengar som i slutändan tas från vårdpengen av din egen hälsocentral.

Annons

Annons

I Region Jämtland Härjedalen har kostnaderna för privata digitala vårdtjänster nästan fördubblats från 2019 och låg 2020 på cirka 7 miljoner kronor. Inget tyder på att deras ”tjänster” avlastar hälsocentralerna. Snarare riskerar den fysiska vården på hälsocentralerna att försämras när vårdpengen går till nätläkarbolagen och inte till löner för egen personal.

Nätläkarbolagen har hittat sätt att utnyttja ett system konstruerat för att du ska kunna bli remitterad till ett sjukhus i en annan region, eller kunna söka vård oavsett var du råkar befinna dig i landet – så kallad utomlänsvård.

Apparna lockar med snabb hjälp vid åkommor som ofta kan lösas med receptfria läkemedel och vila. Självklart ska du kunna få bra rådgivning snabbt. För detta finns 1177 – en tjänst som både fungerar och utvecklas och där ett samtal kostar din region cirka 80 kr. Kraven på ökad digital tillgänglighet ökar och regionen måste kunna matcha de privata vårdapparna med digitala lösningar. I Region Jämtland Härjedalen kan du boka ditt digitala läkarbesök på 1177. Tjänsten behövs dock utvecklas och marknadsföras för att vara tillgänglig.

I Västra Götalandsregionen vill man från nästa år sluta ersätta privata nätläkare genom att slopa utomlänsersättningen till digital vård och vi applåderar detta. Det innebär att ett ”besök” hos privata nätläkare inte längre blir skattesubventionerat. Det blir allt tydligare att det är nödvändigt om vården i förlängningen ska kunna vara solidariskt finansierad via skatt och ges till de med störst behov först.

Annons

Annons

Om du som vi tror på vård efter behov, inte storleken på plånboken, behöver vi din hjälp med att skapa en fungerande vård och försvara den gemensamma välfärden.

Vänsterpartiet

Elin Hoffner

Gruppledare Jämtland Härjedalen

Glenn Berggård

Oppositionsråd Norrbotten

LiseLotte Olsson

Regionråd Västerbotten

Nina Orefjärd

Gruppledare Västernorrland

Annons

Annons

Till toppen av sidan