Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Debatt
Debatt: V vill ge miljarder till äldreomsorgen

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vänsterpartiet föreslår mångmiljardsatsning på äldreomsorgen. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Annons

Alldeles för många har dött i äldreomsorgen under Coronakrisen. Varje dödsfall är en tragedi och vi beklagar sorgen för de många som förlorat någon. Enligt Coronakommissionen beror de höga dödstalen bland annat på strukturella brister inom äldrevården, där alldeles för många arbetar under otrygga anställningsförhållanden.

Eftersom regeringen inte tagit sitt ansvar för situationen, vände sig Vänsterpartiet till Kristdemokraterna och Moderaterna. Tillsammans föreslår vi en mångmiljardsatsning på äldreomsorgen.

Annons

Annons

För att skydda de äldre måste de som jobbar inom äldreomsorgen få betydligt bättre arbetsvillkor. Som Coronakommissionen pekar på är den höga andelen timanställningar och tidsbegränsade anställningar ett stort problem. Det leder till att varje äldre får träffa många olika personer och det gör det också svårt för personalen att lära av varandra. Det skapar även en ekonomisk press på personalen att gå till jobbet trots symtom eftersom många timanställda inte får någon sjukpenning.

I Östersunds kommun har 26 procent av de som jobbar med våra äldre och personer med funktionsnedsättning en timanställning. Privata utförare har i allmänhet ännu högre andel timanställda.

Fler som jobbar inom omsorgen måste få trygga anställningar. Vänsterpartiet har kommit överens med KD och M om att avsätta 2 miljarder kronor per år för detta under perioden 2021 till 2023. Vår långsiktiga ambition är att andelen tidsbegränsade anställningar halveras, i huvudsak genom att omvandlas till tillsvidareanställningar på heltid. Färre timanställningar och ökad personalkontinuitet bidrar till ett starkare skydd för Sveriges äldre.

I tillägg till tryggare och bättre anställningsförhållanden behövs ökad medicinsk kompetens inom äldreomsorgen och ökade möjligheter till tryggt boende för äldre. Vår miljardsatsning leder även till fler läkare och sjuksköterskor i äldreomsorgen och ser till att fler äldre snabbare får tillgång till anpassade boenden.

Annons

Det är sammantaget mer än 12 miljarder kronor som ska bidra till att skydda Sveriges äldre. Mer behöver göras framöver, men vårt förslag är en kraftfull början.

Hanne Krogfjord

Johan Flander

Annons

Annons

Till toppen av sidan