Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Debatt
Debatt: Regeringen bär ett ansvar för höga elräkningar

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Den rödgröna regeringen har ett ansvar för de skenande elpriserna, konstaterar KD:s skribenter. Foto: Janerik Henriksson/TT

Annons

För många svenskar kommer månadens elräkning vara en hemsk upplevelse. Men detsamma gällde förra månadens och även månaden dessförinnan. Priserna har femdubblats på sina håll. 

Även om vi har några kalla månader bakom oss kan inte de skenande elpriserna enbart tillskrivas vädret. Den rödgröna regeringen har ett betydande delansvar. 

Annons

Det är framför allt södra Sverige som drabbas hårt av regeringens politik. Redan i höstas konstaterade elbolaget Bixia i en rapport att vissa dagar kunde priset i söder vara upp till 20 gånger högre än i norra delen av landet. 

Annons

Detta trots en mild, stundtals varm höst. Det visar på ett systemfel och anledningen är att regeringen medvetet fasat ut en stabil energikälla som kärnkraft till förmån för den mer väderberoende vindkraften. Vi var många som varnade för den här utvecklingen, men nu står vi här.

Som om inte detta vore nog vill regeringen införa höjda elnätsavgifter. Kundkraft har startat ett uppror mot höjningen som rimligt i ljuset av att avgifterna ökade med nästan 30 procent mellan 2014 och 2019. Både energimarknadsinspektionen och Konkurrensverket pekar på att höjningarna bör syfta till att förbättra kapaciteten utan att det finns risker för utökade vinster. Regeringen lyssnade inte. 

Regeringen har enträget bestämt sig. Vindkraften ska sköljas över svenskarna. Trots att den uppenbart inte räcker för att försörja svenskarna med el året om. 

Om lokalbefolkningen motsätter sig vindkraftsetablering på deras ort? Då tillsätter regeringen en utredning för att ta bort det kommunala vetot. 

El är en del av vår grundläggande infrastruktur. Det ska bara fungera och det ska inte vara för dyrt. Man ska kunna vrida upp värmen i sitt hus utan att oroa sig för ekonomin. 

Annons

Annons

När du tittar på din elräkning och frågar dig om det måste vara så här, är svaret nej. Det finns en annan väg framåt för svensk energipolitik och elförsörjning. 

Camilla Brodin, (KD)

Energipolitisk talesperson (KD)

Stefan Nilsson (KD)

Ragunda

Margareta Persson (KD)

Härjedalen  

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy