Annons

Annons

Annons

Annons

Strömsund

Läsartext
Minnesord: Bernt Olofsson, Strömsund

Detta är en läsartext.

IFK Strömsunds mångårige tränare Bernt Olofsson har avlidit efter ett snabbt sjukdomsförlopp. En sann eldsjäl, entusiast och tränare har coachat sin sista match. Han blev 65 år.

För några få månader sedan stod Bernt, liksom tusentals gånger tidigare, vid sidlinjen som tränare när IFK Strömsunds damer spelade seriefinal i division tre. I efterhand är det svårt att ta in och förstå att den matchen blev Bernts sista. Speciellt eftersom det kort tid före Bernts bortgång stod klart att han var beredd att fortsätta sin långa tränargärning inom IFK genom att även kommande säsong axla ansvaret som huvudtränare för IFK Strömsunds damer. Det är med sorg vi tvingas konstatera att så blir det inte.

Under de senaste 35-40 åren har Bernt haft otroligt många åtaganden inom IFK Strömsund. För alla de hundratals, kanske tusentals, ungdomar och vuxna som Bernt haft i träning är han förstås främst ihågkommen som tränare. Men Bernt hade också många andra uppgifter inom klubben på skilda nivåer. Bernt var ett lysande exempel på vilken enorm betydelse som ideellt arbetande krafter betyder för ett samhälle.

Annons

Annons

Som tränare utmärktes Bernt av ett fantastiskt engagemang och en stor entusiasm för sina uppdrag. För Bernt spelade det inte någon roll om det lag han tränade var ett flicklag, ett pojklag, damlaget eller herrarnas A-lag. Oavsett lag och nivå gick han in för uppgiften på samma fullödiga sätt.

Bernt hade sina sina rötter i Jormvattnet i norra delen av Strömsunds kommun. Det är dock IFK Strömsund han hela tiden varit trogen i sina tränaruppdrag. De senaste decennierna har Bernt mest varit verksam inom fotbollen men Bernt har även varit en stor del av handbollen i Strömsund genom åren. En mycket stor del hade han i de närmast osannolika framgångar som IFK Strömsunds damhandbollslag hade under början av 1980-talet. Med små medel och med en liten spelartrupp tog sig laget ända till division ett, Sveriges näst högsta serie på den tiden. En stor del i framgångarna hade Bernt som i egenskap av tränare fick spelarna att tro på att detta var möjligt.

I samband med dessa framgångar fick Bernt anbud från handbollsklubbar söderut i landet att träna deras lag. Just nu känns det onekligen som att Bernt hade varit värd att ta den chansen. Han valde dock att stanna kvar inom IFK Strömsund och naturligtvis kan vi inte vara annat än tacksamma för det beslutet.

Med sin raka och ärliga stil hade också Bernt lätt att få kontakt med de flyktingungdomar som på senare år kommit till Strömsund. Många av dessa har stannat kvar inom fotbollsverksamheten.

För IFK Strömsunds del har det nu uppstått ett tomrum i verksamheten som det aldrig kommer att gå att fylla. När matcherna drar igång till våren kommer Bernts kunniga röst på bänken eller på läktaren att saknas.

Tack, Bernt, för allt du bidragit med!

IFK Strömsund

Annons

Annons

Till toppen av sidan