Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Insändare
Insändare: Klimatet i kris - vill de styrande agera?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Klimatförändringarna märks här och nu. Det kalla vintervädret hos oss beror på värme över Arktis, skriver Vänsterpartiet. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Annons

Klimatförändringarna är inte något som kommer att börja märkas av när våra barnbarn vuxit upp, det är förändringar som vi ser redan här och nu. Prognoserna säger att klimatet i Östersund kommer att bli som i Stockholm eller som i Malmö beroende på hur mycket utsläppen minskar.

Denna vinter visar dock att det inte är så enkelt, för det blir inte bara varmare. Det blir också mer instabilt och mer oförutsägbart. Det kalla vädret vi upplevt denna vinter beror på värme över Arktis som trycker ned kallare luft till oss. Vilket kan göra att vi inbillar oss att det är nog inte så illa med klimatförändringarna ändå. 

Annons

Annons

Under pandemin lyckades vi inte skydda våra äldre och under en värmebölja är det återigen de äldre som drabbas mycket. När det blir ishalka på våra gator av regn och slask som fryser så är det de äldre som löper störst risk att skada sig allvarligt om de halkar.

Precis som med pandemin så slår klimatförändringarna hårdast mot de som redan har det svårt. Det är dessutom sällan de grupperna som släpper ut mest koldioxid. Tvärtom är det globalt sett de rikaste länderna som också är de största utsläpparna, och på samma sätt är det de välsituerade i respektive land som släpper ut mest koldioxid genom sin konsumtion och livsstil.

Det är också de rikaste i våra samhällen som kommer klara sig lindrigast undan de värsta katastroferna. De kan köpa ett nytt hus om det gamla brinner ned eller flytta någon annanstans när det inte längre går att bo kvar på platsen. De som inte kan flytta eller köpa sig bort är de som kommer att drabbas, och det antagligen hårt. I klimatomställningsarbetet behöver vi därför jobba för ett mer jämlikt samhälle och för att skydda sårbara grupper.

Minskningen av koldioxid behöver börja där utsläppen är störst. Omfattningen på åtgärderna behöver vara minst lika omfattande som åtgärderna för att minska pandemins dödliga förlopp. Nu är det dags att hantera även klimatkrisen som den faktiska kris den är. Pengar har plockats fram till coronakrisen och nu är det dags att satsa lika mycket på nästa kris: klimatförändringen.

Vi har tillräckligt med kunskap och statistik. Vi ser vad som är på väg att hända. Vi har möjlighet att bromsa upp utvecklingen. Men finns viljan att agera?

Vänsterpartiet Östersund

Annons

Annons

Till toppen av sidan