Annons

Annons

Annons

Annons

Schack

Läsartext
Schackrutan: Nylén i ledning 

Förra torsdagen spelades den tredje ronden av fem i JHSF-Classic. En tävling som spelas online med halvtimmespartier. Vinnare i denna rond blev Anders Nylén, Peter Svensson, Mohammad Taher Ahmadi, Bengt Öberg, Sverre Sverkmo och Robert Giden.

Detta är en läsartext.

Nylén vann ett stiligt angreppsparti vars slut återfinns i veckans uppgift. Nylén leder nu på maximala 3 poäng, tätt följd av Peter Svensson 2,5 och närmast därefter 2-poängarna Berndt Westerlund, Mohammad Taher Ahmadi och Bengt Öberg. 15 deltagare. 

I skolornas onlinetävling Yes2chess har Åre skolas lågstadielag gått vidare från gruppspelet efter segrar över skolor från Åkersberga, Borlänge och Göteborg. I mellanstadiets motsvarighet, Schack56an, har även Fjällängsskolans femmor i Östersund gått vidare. Slutspelsomgångarna startar vecka 9 för lågstadiet och redan nu under vecka 8 spelas första slutspelsomgång för mellanstadiet, Schack56an där Pepes Fläskpaddsgang står för motståndet. 

Annons

I måndags spelades den andra omgången i JH Queen tour. Tävlingsformen var “Atomic” med kraftfulla sprängningar när pjäser slogs. Vann gjorde Bo Wik närmast före Sune Zackrisson, Bengt Öberg och René Schiller. Touren avslutas med “Horde” nu på måndag. Då saknar vit kung och övriga stora pjäser men har i gengäld hela 36 bönder mot svarts vanliga startställning och chanserna anses förstås vara likvärdiga. I vanligt schack brukar man värdera en bonde till en poängs värde och normala startställningen har ett totalt pjäsvärde på 39 poäng per sida, kungen oräknad. 

Annons

Pogchamps 3 är en turnering där Twitchstjärnor möter varandra i schack, och en tillställning som fått känslorna att storma på sociala medier. Jan Nepomniatjij har på twitter sagt: ”Turneringen skjuter bort riktigt schackinnehåll, och det är bara skrämmande”. En av deltagarna, twitcharen Nicole “Neeko” Sanchez fick på grund av elkaos i Dallas ingen internetanslutning och tog därför flyg till Kalifornien för att kunna spela i schackturneringen.

Inga svenska twitchare deltar i år, men en norsk stormästare har utmärkt sig. GM Jon Ludvig Hammer har som han själv säger: ”Gjort Benjyfishy till monster” under deras schackträning ihop. Benjyfishy är en 16-årig fortnitestjärna.  

Veckans uppgift utgörs av ett lokalt partislut från JHSF-Classic. Anders Nylén, sätter som vit matt i två drag.

Lösning: 1.Txxg7+ Dxg7 2.Se7

Bo Wik 

bowik@bredband.net

Annons

Annons

Till toppen av sidan