Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: SD: Sälj inte ut Sveaskog

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Sverigedemokraterna vill att Sveaskog i första hand ska vara ett aktivt skogsbrukande företag som bidrar till vår försörjning av förnybara produkter, till sysselsättning och företagande på landsbygden", skriver företrädare för SD"

Bild: Stefan Ignell

Annons

Åsikterna om hur statliga Sveaskogs bestånd ska förvaltas går isär.

Medan Miljöpartiet vill totalskydda stora delar av statens skogar föreslår Moderaterna (DN 2 dec.) att 600 000 hektar av bolagets bestånd ska säljas ut för privat bruk.

Vår uppfattning är att skogsbruk kombinerat med naturhänsyn är betydligt mer effektivt än totalskydd under de allra flesta svenska förhållanden, men frågan är komplex.

Sveaskog har redan haft i uppdrag att sälja ut 10 procent av sitt bestånd, ett beslut som Sverigedemokraterna stått bakom. Vi är däremot skeptiska till förslag om ytterligare utförsäljning av statens skogar och detta av flera skäl:

# För det första. Staten bör i det längsta undvika att göra reservat av enskilda skogar, eftersom detta skadar skogsägarnas tilltro till skogspolitiken och till långsiktig skogsskötsel. Reservat av olika slag bör därför göras på redan statsägd mark.

Annons

Annons

Ersättningsskog

# För det andra. När privat mark i undantagsfall behöver undantas från skogsbruk för att rädda akut hotade arter och berörd skogsägare efterfrågar ersättningsskog, måste staten förfoga över skog att kunna erbjuda.

# För det tredje. Innan staten kräver att privata skogsägare ska sköta skog på mindre effektivt sätt för att uppnå större miljönytta, bör staten ha utvecklat metoder för detta och visat att dessa fungerar. Detta gäller i synnerhet det som kallas kontinuitetsskogsskötsel, där avverkning sker bara av enstaka träd eller mycket små ytor.

Många debattörer får det att verka som om som att detta är hur enkelt som helst. I verkligheten är metoden oerhört arbetskrävande, innefattar stora risker för kalamiteter såsom insektsangrepp och röta, samt tenderar att ofta få avbrytas på grund av dessa och andra orsaker.

Om staten alltså vill öka andelen sådan skötsel, är det rimligt att metoderna utvecklas och visar sig fungera över tid på statens mark. Detta gäller även andra metoder för vardagshänsyn i skogsbruket.

# För det fjärde. Det talas fortfarande om planering på landskapsnivå av skogsbruk. Detta bör inte tillämpas på privatägda skogar. Att tjänstemän på länsstyrelsen ska makroplanera hur små markägare, ofta jordbrukare, ska avverka sin skog, går stick i stäv mot även den mest luttrade syn på äganderätt. För att kunna planera skogsbruk på landskapsnivå, krävs stora skogsegendomar. Sveaskog har som Sveriges största skogsägare bäst förutsättningar för detta.

Annons

Slutligen anser vi att inga förändringar av Sveaskog bör göras innan konsekvenserna av Girjasdomen blivit ordentligt utvärderade, gärna så politiskt brett som möjligt. Inte bara samer, utan även övrig lokalbefolkning, liksom andra svenska medborgare, har rättigheter som nu behöver tas hänsyn till. Sveaskog är den största skogsägaren i de berörda områdena.

Annons

Sverigedemokraterna vill att Sveaskog i första hand ska vara ett aktivt skogsbrukande företag som bidrar till vår försörjning av förnybara produkter, till sysselsättning och företagande på landsbygden och till utveckling av brukande i kombination med hänsyn.

Mats Nordberg (SD)

riksdagsledamot miljö- och jordbruksutskottet

Eric Palmqvist (SD)

riksdagsledamot näringsutskottet

Anette Rangdag (SD)

Distriktsordförande Jämtland/Härjedalen

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy