Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Debatt
Debattsvar: Den ende som kan ge SD makt i Östersund är Niklas Daosson

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Oppositionsrådet Niklas Daoson försöker sig på att blanda internationell och nationell politik till ett försök att i den lokala politiken genom guilt by association kasta en skugga över Alliansen i Östersund. Samtidigt gör Daoson väldigt tydligt att hans parti inte tänker samarbeta med Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige.

Egentligen räcker ju det klargörandet för att kunna lägga försöket att misskreditera Alliansen i Östersund åt sidan. Men låt oss reda ut det hela.

Annons

Alliansen i Östersund tog över efter valet 2018. Sedan dess har vi lagt fram tre budgetar i fullmäktige och fått igenom dem utan dramatik. Vi har lagt fast och driver ett program som handlar om att investera för framtiden i kärnverksamheterna, att satsa i hela kommunen och att städa upp i de osunda affärerna runt Östersundshem som vi ärvde av den tidigare majoriteten.

Annons

Vårt ledarskap har haft ambitionen att vara transparent för medborgarna, och alltid öppet för dialog runt de beslut som bär över fler mandatperioder. Ett tydligt exempel är försvarsetableringen där varje steg tagit tillsammans med Niklas Daoson och hans parti. Samma sak gäller vår hantering av Coronakrisen där det varit viktigt att vara brett eniga om synen på hur vi ska hantera krisen.

Sverigedemokraterna har i likhet med övriga oppositionspartier lagt alternativa budgetar, och i övrigt fått delta i politiken på samma villkor som alla andra partier i kommunfullmäktige och kommunstyrelse. Någon del av Alliansens styre är de inte och kommer inte att bli. SD är en del av oppositionen.

Den enda vägen för SD till makten i Östersund går därför igenom Niklas Daoson. I alla nämnder och styrelser i Östersund är Alliansen i majoritet. I kommunfullmäktige har Alliansen 30 av 61 mandat. Övriga 31 mandat fördelas på S 18 mandat, V 5 mandat, SD 3 mandat, MP 3 mandat och två politiska vildar som hänger löst samman med SD. Om oppositionsledaren samlar alla dessa mandat runt en budget så kan han forma ett nytt styre i Östersund. Oklart i så fall dock runt vilken politik.

Annons

Vilket alltså betyder att när nu Alliansen betraktar SD som ett oppositionsparti och S inte vill samarbeta med SD i oppositionen så finns det ingen osäkerhet om hur Östersund kommer att styras under resten av mandatperioden.

Och inför nästa mandatperiod så blir det ju då Niklas Daossons uppgift att beskriva med vilken samarbetskonstellation han tänker utmana Alliansen om styret i Östersund.

Bosse Svensson C

Pär Jönsson M

Stephen Jerand KD

Pär Löfstrand L

Annons

Annons

Till toppen av sidan