Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Debatt
Debatt: Daoson: Vi samarbetar aldrig med SD i vår kommun

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Östersunds socialdemokratiska oppositionsråd Niklas Daoson varnar för SD – ett parti som han anser vara sprunget ur den nazistiska rörelsen.

Bild: Lars Ljungmark

Annons

Varje gång den anständiga borgerligheten försökt tämja fascister har det slutat i katastrof. Därför är det vår skyldighet att varna när delar av svensk höger håller på att upprepa detta historiska misstag.  

I riksdagen har Moderaterna och Kristdemokraterna redan rivit alla gränser. Nu sker samarbetet helt öppet och ogenerat.

Ulf Kristersson och Moderaterna är tydliga med sina ambitioner. Kristersson vill leda en brunblå regering. Ebba Bush är med men gladast av alla är nog Jimmie Åkesson, som enligt Kristersson, är en allt mer ansvarstagande ledare för ett högerextremt parti sprunget ur den nazistiska rörelsen.  

Kristersson säger att Jimmie ändrat tonen och därmed så är han välkommen in i värmen, eller i vart fall så utgör han godkänt underlag för ministertaburetterna.  

Annons

Annons

Förvånande liberaler

Mer förvånande är nog ändå att Liberalerna nu tycks vilja slå sig ihop med det nationalistiska, konservativa och populistiska gänget.   

Enligt Nyamko Sabuni kan man inte ”isolera” sina motståndare. Ett mycket konstigt resonemang speciellt som Åkesson sedan länge inte varit isolerad . Enligt många opinionsundersökningar är risken stor att SD får ett rejält och reellt inflytande över Sverige nästa mandatperiod. 

Men jag gissar att man ändå måste dra till med något när man som liberal ska legitimera ett 180-gradersskifte i politiken.   

Detta sker alltså två veckor efter stormningen av Kapitolium där SD-favoriten Donald Trumps supportrar gick till angrepp mot demokratin. Det börja bli länge sedan Bengt Westerberg lämnade tv-studion i protest mot Ny Demokratis närvaro eller till och med då Jan Björklund lovade att aldrig ge SD inflytande.  

För min egen del undrar jag förstås hur detta skulle kunna påverka politiken i Östersund. Är Alliansen här beredd att förhandla med SD? Samma SD som i december la fram förslag om etniskt segregerade klassrum. Alliansen saknar som bekant majoritet i fullmäktige varför frågan förtjänar att ställas.

Glasklart besked 

Och vad händer efter valet? Alliansen brukar vilja hävda att man har ett regeringsunderlag lokalt. Är SD en del av det underlaget eller ska de ”isoleras” i Östersund?

Annons

Från oss i Socialdemokraterna är beskedet glasklart. Vi kommer aldrig samarbeta med SD eller något parti som inte respekterar grundläggande demokratiska principer, kvinnors rättigheter eller människovärdet.

Detta har inget med väljarna att göra utan är en grundläggande syn på vad vi ser som rätt och fel i politiken. 

Men vad vill Centerpartiet, Liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraterna?

 

Niklas Daoson (S)

Oppositionsråd Östersunds kommun 

 

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy