Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debattsvar: SD: Fossilfritt kräver kärnkraft

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

LT 19 januari.

Annons

I en replik från Miljöpartiet lyfter man behovet av att snabbt göra en omställning från fossilt till förnybart.

Det man avsiktligt inte nämner är att det svenska kraftsystemet sedan decennier redan är fossilfritt som ett av få i världen.

Annons

Detta främst tack vare vår kärn- och vattenkraft. För att ställa om andra sektorer till fossilfrihet är elektrifiering en framkomlig väg, men då måste man kunna lita på att el finns att tillgå och under årets alla timmar. Det klarar vi inte utan kärnkraften.

Annons

Globalt har produktionen från kärnkraften ökat under varje enskilt år som de rödgröna suttit vid regeringsmakten.

Men i Sverige har kärnkraften fått uppleva en borttynande tillvaro under den rödgröna regeringen. Efter att man tillträdde har man beordrat Vattenfall att avbryta sina planer på att bygga ersättningsreaktorer och drivit fram nedläggningar förtid av fullt fungerande kärnkraftsreaktorer – något som sker mot den starka opinion hos väljarna som finns för kärnkraften i Sverige.

Istället för investeringar i svensk kärnkraft sker sådana insatser utanför landets gränser, där bland annat det statliga bolaget Vattenfall deltar i arbetet för att ta fram små modulära reaktorer i Estland.

Vattenfall anser alltså att kärnkraft är lönsamt i Estland men inte i Sverige. Problemet är således inte kärnkraften utan Miljöpartiets fanatiska symbolpolitik.

Faktum är att Sverige i detta nu importerar kolkraft samt eldar olja i Karlshamnsverket för att klara effektbehovet under vintern. Då spelar det ingen roll hur mycket elektricitet vindkraften exporterar under sommaren. Ska vi vända denna trend behöver Sverige en ny energipolitik – en energipolitik utan miljöpartistiskt inflytande.

Mattias Bäckström Johansson (SD)

Energipolitisk talesperson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy