En tredjedel av de svenska utsläppen kommer från vägtransporter. I kampen mot klimatförändringarna är därför omställningen av våra transporter en central del för att nå våra klimatmål. Som i så många andra fall stavas lösningen elektrifiering och vi kan idag se världen över hur hela fordonsindustrin ställer om för att producera bilar- och lastbilar som ska gå på el.
Annons

Det krävs en fungerande infrastruktur för att klara transporter med elfordon, skriver Saila Quicklund (M). Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Då krävs en fungerande laddinfrastruktur i hela landet, såväl på landsbygden som i städerna. Bilen är dessutom inte bara en transportlösning, den möjliggör också för människor att bo och leva i hela landet.
För att bidra till omställningen av transportsektorn och få fler att välja elbilar behöver staten, där det är samhällsekonomiskt motiverat, ta ett ansvar för att bygga ut antalet laddstationer för bilar.
Annons
Moderaterna har därför satsat 1 miljard kronor från 2021 för att bygga ut ett nätverk av laddstationer för bilar och lastbilar i hela Sverige.
Ett stöd till laddstationer för elbilar bör inte begränsas till enbart batteridrivna bilar. Teknikutvecklingen är snabb och politiken bör vara neutral inför valet av fossilfria tekniker. Tankinfrastruktur för fordon som drivs av exempelvis vätgas ska också vara stödberättigad.
Moderaterna vill också att Sverige tar nästa steg för att ställa om de tunga transporterna. För att företag ska investera i ellastbilar måste det vara möjligt att ladda dem. Vi vill påbörja en snabb utbyggnad av infrastrukturen för ellastbilar, i ett första steg med fokus på regionala nätverk och sammanhängde stråk mellan Sveriges större städer.
För att möjliggöra denna omställning kommer det också innebära att vi behöver mer el i Sverige. Att som regeringen nu gör driva en politik som stänger ned fossilfri kärnkraft är kontraproduktivt.
Annons
Vi måste istället se till att alla fossilfria alternativ har en plats i vårt samhälle för att omställningen ens ska vara möjlig.
I dag utvecklas exempelvis tekniker där uttjänt bränsle kan användas på nytt. Det finns också mindre reaktorer som kan serietillverkas i fabrik. För att utvecklingen inte ska gå Sverige förbi behövs en färdplan för nästa generations kärnkraft. Den bör peka ut behovet av forskning och testanläggningar på området.
Moderaterna satsar 250 miljoner kronor på forskning och testanläggningar för att utveckla nästa generations kärnkraft i Sverige från 2021.
Saila Quicklund (M)
Riksdagsledamot, Jämtlands län