Annons

Annons

Annons

Annons

Schack

Läsartext
Schackrutan: Peter Svensson vann online-blixt-KM

I måndags kväll spelade Schack 88 sitt första klubbmästerskap online. Spelformen var blixt med betänketiden tre minuter plus två sekunder per drag och alla sju deltagarna möttes alla mot alla. Storfavoriten Peter Svensson infriade förväntningarna och tog KM-titeln med 5,5 poäng av 6.

Detta är en läsartext.

Överraskande tvåa på 3,5 poäng blev Stefan Karlsson som inte har så stor erfarenhet av onlinespelandet. Hårt blev det om bronsmedaljen när tre spelare, Sune Zackrisson, Bo Wik och Jesper Rhodin alla kom jämsides på 2,5 poäng. Bronsmedaljen gick till Zackrisson som även luggade segraren Peter Svensson på en halv poäng, genom remi i ett tornslutspel i sista ronden.

Annons

Ett identiskt lika upplägg för blixt-KM är för ÖSS del planerat att spelas nu på söndag, 20/12.

Annons

Finalen i ryska mästerskapet inleddes med 12 man, men efter sjätte ronden tvingades Michail Antipov att plockas bort då han insjuknat i covid-19. Hans kommande motståndare får en poäng medan poängen i spelade partier ligger fast. Nu ska det inte behöva betyda något för toppstriden mellan Ian Nepomnjasjtjij och Sergej Karjakin, då båda redan mött Antipov och besegrat honom. I skrivande stund delas ledningen av Nepomnjasjtjij och Karjakin, båda på sju poäng när en rond återstår.

Adrian Söderström, Sundsvall, missade precis en av de tre slutspelsplatserna i ungdoms-VM i schack, online, när han kom på fjärde plats i europagruppen förra veckan. Men nu får han en ny chans, när Håkan Winfridsson i Sveriges Schackförbund meddelar att Söderström får ett wild card. Därmed blir Adrian en av 16 finalister i 14-årsklassen. En stor framgång för svenskt schack att ha en spelare så högt upp i ett världsmästerskap.

Trots rådande läge har arrangörerna av Tata Steel Chess i Holland fått till en turnering 15-31 januari – den första elitturneringen i klassiskt schack sedan Norway Chess i oktober, veckan innan den andra stora smittovågen svepte in över Europa.

Denna gång blir det utan vare sig öppna turneringar eller publik – men väl en superstark Mastersgrupp med bland andra världsettan Magnus Carlsen och världstvåan Fabiano Caruna. Ytterligare anmälda av världens tio i topp är Nepomnjasjtij (4), Vachier-Lagrave (5) och Mamedjarov (8).

Annons

Annons

Veckans uppgift består av partislutet Zakhartsov-Paravyan, Moskva, 2016. Vit gör matt i två drag.

Lösning: 1.Db5+ cxb5 2.Sa6.

Bo Wik

bowik@bredband.net

Annons

Annons

Till toppen av sidan