Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: V i Krokom: Tveksam upphandling av särskilt boende

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vänsterpartiet i Krokom är inte nöjt med hur upphandlingen av särskilda boendet slutade.

Bild: Håkan Luthman

Annons

Nu är det beslutat att Krokoms kommun tilldelat Förenade Care kontraktet av fastighet och drift av nästa särskilda boende.

Vänsterpartiet har hela tiden haft en helt annan plan och inriktning: redan i Kommunfullmäktige den 12 juni 2019 röstade Vänsterpartiet för att nästa särskilda boende skulle byggas och drivas i egen regi.

Det vore det mest kostnadseffektiva förslaget till högst kvalité i jämförelse med andra kommuner samt att det förenklar kontrollen av boendet.  

I Krokoms kommun drev Förenade Care ”Solbacka” i Föllinge fram till 2015. De valde själva att avsluta uppdraget på grund av dålig lönsamhet.

Förenande Care har mycket att leva upp till med tanke på i vilket skick de lämnade över Solbacka i kommunens regi. Det mesta var gammalt och slitet: det saknades hela och säkra möbler för de boende, det saknades sängar och madrasser och väggarna var rensade på i stort sett all konst.

Annons

Annons

De flesta som arbetade där jobbade deltid och de som ville arbeta mer gick genom en bemanningspool. De hade lägre bemanning än vad kommunen hade trots att de fått bidrag till fler händer i vården. Avvikelser och lex Sarah-rapporter kom inte alltid fram till kommunen.

I processen att upphandla det nya boendet i Krokom har det blågröna styret gått från ett planerat demensboende i egen regi som skulle innehålla exempelvis bad, sinnenas rum och miljöanpassning efter målgrupp, till ett särskilt boende i privat regi som ska passa alla. Det har också varit en process som lämnat oss med många frågetecken:

I handlingarna Socialnämnden fick till tilldelningsförslaget saknas till exempel jämförelsesiffror med kommunens egen verksamhet. Socialnämndens ledamöter har ej heller fått ta del av samma handlingar som de fackliga företrädarna. De fackliga företrädarna har påpekat mathantering, att maten inte ska tillredas av kockar utan värmas av omvårdnadspersonalen och att bemanningstimmarna inte är höjda utifrån detta, samt snålt tilltagen sjuksköterskebemanning för att klara uppdraget då det gäller kvällar och nätter.

I själva upphandlingsdokumentet är det mycket som saknas, bland annat skrivningar om personaltäthet. Det enda som står är att aktören ska ha tillräckligt med personal. Vänsterpartiet anser dock att personaltätheten inte borde få vara lägre än kommunens egna boenden. Tyvärr är det inte oväntat att personaltätheten nu kan komma att bli lägre än på de boenden som drivs i kommunens egen regi – kostnaderna för personal är trots allt den stora kostnaden för att driva ett boende.

Annons

Annons

Så här blir det tyvärr, när det är viktigare att sälja ut och privatisera än att se till att våra äldre får den bästa vården. En privat utövare behöver skapa vinst någonstans.

Dessvärre är risken stor att det blir just här vinsten skapas: på mindre personaltäthet och lägre kvalitet. Våra skattepengar kommer plötsligt hamna i fickorna hos en privat aktör. Det blågröna styret tycks inte drivas av vad som är bäst för skattebetalarna, utan snarare av utförsäljningsiver på rent ideologisk grund.

Välfärden borde vara till för oss alla – inte för att ge vinst åt ägare.

Marie Svensson

Gruppledare Vänsterpartiet Krokom

Annons

Annons

Till toppen av sidan