Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: EU-kommissionen motarbetar svenska basnäringar

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Sverige röstade som enda land nej till EU-s taxonomiförordning i april 2020. Förordningen syftar till att klassificera vad som ska anses som hållbara investeringar. Dock kunde Sverige inte hindra att taxonomiförordningen röstades igenom på EU-nivå.

"Regeringen måste nu göra klart för EU-kommissionen att Sverige inte kan acceptera ett regelverk som går helt emot svenskt miljö- och klimatarbete och klockan är fem i tolv", skriver företrädare för Sverigedemokraterna.

Bild: TT

Vårt nationella ställningstagande ledde ändå till att EU-kommissionens expertgrupp delegerades att omarbeta detaljerna.

Efter 7 månader, den 20 november kom så det omarbetade regelverket. Det innebär fortfarande att Sveriges skogsskötsel definieras som icke hållbar, liksom vår vattenkraft.

Annons

För Sveriges möjligheter att ställa om till mer hållbar produktion spelar skogssektorn en huvudroll. Inte bara byggnader och möbler utan även plaster och textilier, kan komma att produceras av virke. Dessutom är taxonomiförordningen uttalat negativ mot biobränsle från skogsråvara, som används till bland annat värmeproduktion till industri och centralvärme till bostäder.

Annons

Underkänner trä

Genom att underkänna trä som källa till såväl förnybara produkter som till biobränslen, och därtill även svensk vattenkraft, slår EU undan fötterna på basen i stora delar av Sveriges miljö- och klimatarbete. Till detta kommer att kärnkraften ännu inte har klassificerats av EU-kommissionen, även den kan komma att underkännas.

Med detta i åtanke måste man fråga sig vad regeringen har ägnat sig åt under de senaste månaderna? Att lämna till EU-länder där skog och vattenkraft är marginella företeelser att fatta beslut som är oerhört allvarliga för Sverige, är inte acceptabelt.

Sveriges regering har haft mycket god tid på sig att påverka de här besluten men har uppenbart sovit på lektionerna. Det går i sammanhanget heller inte att undvika att konstatera att ansvaret alltför länge har legat hos ett litet parti med extrema synpunkter i frågan.

Ödesfråga

Duon som haft fingret på avtryckaren i denna fråga är finansmarknadsminister Per Bolund (MP), uppbackad ifråga om uthållig produktion av miljöminister Isabella Lövin (MP).

Först under de senaste veckorna förefaller Socialdemokraterna ha insett att detta är en ödesfråga för svensk industri och ekonomi.

Regeringens synpunkter skall vara inlämnade till Kommissionen redan i dag fredag 18 december. Regeringen måste nu göra klart för EU-kommissionen att Sverige inte kan acceptera ett regelverk som går helt emot svenskt miljö- och klimatarbete, liksom mot flera av våra viktigaste näringar. Klockan är fem i tolv.

Oscar Sjöstedt (SD)

Gruppledare i finansutskottet

Matas Nordberg (SD)

Ledamot i miljö- och jordbruksutskottet

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan