Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Vad skulle min mormorsfar ha sagt om "Jämten"?

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

I en annan dimension sitter en man iklädd knäbroka och sin röda ullmössa. Han tar sig nog för pannan och suckar uppgivet. För 114 år sedan publicerade han, tillsammans med sin vän Anders Backman , den första av många årsböcker med namnet ”Jämten”

Sol  Sefastssons momorsfar Äcke, Erik Olsson gav ut den allra första "Jämten" för 114 år sedan. Sol undrar vad han hade tyckt om senaste upplagan och hur den behandlar Storsjöyran.

Bild: Arkivbild

Annons

Annons

Han var en av tidernas största kulturbärare i länet. Han skrev dikter på jämtmål, byggde det jämtländska skriftspråket samt upptecknade flera hundra folkvisor. Musiken var en otroligt stor del av hans liv.

Nu sitter han nog där och undrar hur i hela fridens namn hans bok kan ge ut en 80-talsspecial utan att nämna Storsjöyran.

Krogstråket hade han dissat direkt. Säkert kritiserat med vass tunga på grund av all alkohol. Han var en hängiven medlem av godtemplarlogen, och predikade nykterhet. Men musiken, kulturen, konserterna och alla konstinstallationer som Yrangruppen började bygga upp och formge på 80-talet som en nytändning av den ursprungliga Yran. Det är jag övertygad om att han hade skrivit om på en framträdande plats i sin bok.

Mannen med den röda mössan är Äcke Erik Olsson. Han var min mormorsfar, och han tycker nog att aktuella utgivare har förbisett en betydelsefull kulturell storhet.

Sol  Sefastsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan