Annons

Annons

Annons

Schack

Schackrutan: Schackfyran 30 år!

I tisdags var det på dagen exakt 30 år sedan den allra första länsfinalen i Schackfyran genomfördes i Östersund, den 8 december 1990. Den gången segrade Grevåkerskolan i Hammerdal närmast följd av Körfältsskolan 4A och Fjällstaskolan, Sundsjö.

Klasslärare för Grevåkersskolans fjärdeklass var Monica Åsén och i laget återfanns Fredrik Blixt, som senare i 20-årsåldern inledde en comeback med en DM-titel för seniorer som främsta merit, hittills.

Efter några svagare år i början på 2000-talet gjordes en kraftfull omstart i distriktet, och hela riket, säsongen 2007-08, varefter ett 25-tal lag årligen deltar i JH-distriktet. Klassbesök med presentation av Schackfyran sker denna säsong i första hand digitalt då SSF tagit fram material som presenteras via systemet ”zoom”.

Annons

Annons

Först ut i JH-distriktet var Racklöfska skolan i Järpen och Stamgärde skola i Undersåker som fick sina ”besök” förra fredagen. Därefter följer Trångsviken, Duved, Sånghusvallen, Klövsjö samt ytterligare två fjärdeklasser i Duved. Bland därtill intresseanmälda finns även Laxsjö, Östersunds Waldorfskola, Föllinge, Hammerdal och Orrviken.

Endast fem av sju deltävlingar i den svenska Grand Prix-serien blev genomförda den förra säsongen, 2019-20. När sammanställningen av de fem deltävlingarna räknats ihop står Jung Min Seo som segrare. Den nye IM-spelaren från Stockholms Schacksällskap vann efter särskiljning i den mycket jämna totaltabellen. Andraplatsen gick till stormästaren Jonny Hector, Limhamns SK och trea blev IM Milton Pantzar, Västerås SK.

I Moskva pågår finalen i ryska mästerskapet. Samtliga spelar med munskydd och sex av de tolv deltagarna har över aktningsvärda 2700 i rating. Högst rankade är Jan Nepominatchij 2784, Sergej Karjakin 2752 och Peter Svidler 2723. På SSF:s hemsida finns även i år en adventskalender med riksinstruktören Jesper Hall som presentatör. Varje dag fram till julafton bjuds man här på tips, råd och klurigheter.

Veckans uppgift består av partislutet Rodriguez-Needleman, Argentina 2007. Vit gör med hjälp av ett offer en matt i två drag.

Annons

Lösning: 1.Tf7+ Txf7 2.Se8.

Bo Wik

bowik@bredband.net

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan