Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Säkra markägarnas rätt till egen skog

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Sverigedemokraterna är kritiska till den skogsutredning som presenterades i slutet av november.

Bild: Åza Forsman

Annons

Den 30 november presenterades den så kallade skogsutredningen.

Den kom till efter klagomål i riksdagen över att äganderätten systematiskt åsidosätts för skogsägare, men gavs även i uppgift att behandla frågor knutna till samhällets behov av virke och till biologisk mångfald.

Tyvärr är utredningens resultat spretigt och speglar därmed regeringen och dess splittrade syn på miljö kontra landsbygdsutveckling.

Annons

Skogsutredningen innehåller en rad positiva förslag, men även flera negativa.

Bland de positiva förslagen finns att upphöra med registrering av nyckelbiotoper, som lett till att skogsägare blockerats från att nyttja sin skog utan ersättning.

Utredningen vill också halvera handläggningstiden för beslut om avverkning, att beslut om skydd av skog ska bygga på frivillighet och rimlig ersättning, samt att en nationell målsättning ska formuleras för ökad virkesproduktion.

Annons

Utredningen innehåller tyvärr även dåliga förslag. Flera av förslagen innebär utökade byråkratiska processer, vilket inte är till nytta för skogsbrukarna.

Dessutom, trots att utredningen fastslår att skydd ska föregås av överläggningar med markägaren, föreslås ett nytt enormt reservat i Norrlands och Svealands inland, som torde beröra hundratals markägare. Detta är orimligt och onödigt.

Området är den del av Sverige som redan har störst andel skyddad skog och därtill störst andel statlig skog. Vill regeringen prompt skydda mer skog där, så bör detta göras på statens mark, inte privatägd.

Kommunalråd i inlandet har redan länge protesterat mot att så mycket skog undantagits från brukande, att sågverken saknar råvara, lantbruk läggs ned och såväl sysselsättning som utvecklingsmöjligheter i kommunerna hämmas.

Utredaren Agneta Ögren hävdar i DN att vi inte kan begära att Brasilien ska spara sina skogar, om vi själva inte skyddar våra fjällnära skogar.

Men i tropikerna huggs ju skogar ner och blir till åker eller betesmark. Sveriges uppgift måste vara att visa världen att skogsbruk och naturvårdshänsyn kan kombineras.

Annons

Låt oss förverkliga de delar av utredningen som säkrar markägarnas rätt att sköta den skog vi alla har nytta av och som ger landsbygd, turism och biologisk mångfald en chans att blomstra, men avvisa de förslag som är skadliga för landsbygdens befolkning och näringar.

Det finns riksdagsmajoritet för detta - om S och C inte väljer att offra landsbygden för att blidka MP.

Mats Nordberg (SD)

Skogspolitisk talesperson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy