Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
Debatt: 2021 års "Jämten" blev "SurJämten"

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Jag har åtskilliga gånger i olika sammanhang försvarat och förklarat att det inte finns något fog för begreppet ”Surjämten”.

Bild: Urban Råberg

Tvärtom så tycker jag att det är nära till glädje och skratt i Republiken. Men efter det årliga inköpet av boken ”Jämten” så börjar jag tvivla.

Är det ”SurJämten” jag fått i min hand?

Redaktionskommittén har som 2021 års tema valt ”Nutidshistorier från 80-talet”. Och nu blir förväntningarna stora, det här handlar ju om ens egen livstid.

Men… det hade varit spännande att få vara en fluga på väggen bland muntergökarnas planeringsmöte för hur man skulle beskriva det glada 80-talet.

Annons

Annons

”Fy fasiken…hur gör vi med Yran ? Vissa påstår ju att Sveriges första, största och ännu existerande stadsfestival Storsjöyran växte fram på det glada 80-talet. Det är väl inte kultur.”

Förmodligen tyckte man fortfarande att den var farlig, syndfull och kanske till och med för kommersiell. Därför, likt forna öststaters effektiva historieförvanskning, så väljer man att tiga ihjäl festivalen i årets upplaga av ”SurJämten”.

Jag bläddrar fram ett kapitel om 80-talets nöjen och underhållning. Där lyckas skribenten, en lokalradiomedarbetare ”vars hjärta klappar lite extra för 1980-talets populärkultur”, med kirurgisk precision undvika företeelsen Storsjöyran i det nästan 20-sidor långa eposet.

Därvidlag håller han liv i lokalradions sura inställning till tidiga Yror.

Lasse "Linken" Lindqvist, en av initiativtagarna till den under 1980-talet återuppväckta Storsjöyran är starkt kritisk till "Jämten" 2021.

Något som började redan 1983 när staden en fredagseftermiddag förbereddes för festligheterna.

Radio Jämtland ryckte ut med OB-buss, reportrar och tekniker för att direktsända i händelsernas centrum!?

Näpp…sändningen skedde från ett skogsparti i Spikbodarna öster om Östersund. Med temat försurningen av skog och mark!

Men så hittar jag till slut faktiskt något redaktionen verkar tycka beskriva Yran. En helsidesbild som visar en polis som häller ut brännvin för ett gäng ungdomar i Badhusparken på första Yran 1983.

Annons

Faktum är att det var den här typen av surhet och tråkighet hos många av överhetens representanter som var en stor anledning till att arbetet med att återuppliva Storsjöyran drog igång 1982.

Annons

Sen drog 80-talets 100 000-tals glada jämtar och turister till Östersund och länet. Med musik, fest, glädje och dans så är det inte helt otänkbart att festligheterna bidrog till att göra Östersund till en lite roligare stad att bo, leva och älska i.

Men… det är väl som Jane Austen (1775-18179) uttryckte det ”Den ena halvan av världen förstår inte den andra halvans glädjeämnen”.

Nu är det yngre generationer som ansvarar och driver Storsjöyran och den generationsväxlingen (åtminstone mentalt) kommer säkert att ske framöver i redaktionskommittén för ”Jämten”, oavsett så ser jag med glädje fram emot kommande års utgåvor.

Lasse "Linken" Lindqvist

                                              

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan