Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debattsvar: SD:s kultur- och idrottsstöd saknar trovärdighet

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"S däremot, har prioriterat trygghet för idrotten, kultur- och konstskapare och satsat särskilt på att växla upp arbetet med den regionala kulturen", skriver företrädare för Socialdemokraterna.

Bild: Karolina Önnebro

Annons

Replik till Sverigedemokraterna. Det talas allt mindre i dag om den kultur- och demokratigärning Januaripartierna vidtog efter regeringskrisen hösten 2018.

Även om endast enstaka punkter i 73 punktsprogrammet adresserar kulturen innebär överenskommelsen att den nationella kultur- och idrottspolitiken fortsatt vilar på demokratisk grund. I och med höstens budget växlar vi upp det kulturpolitiska samarbetet med historisk budget om ytterligare 3,4 miljarder till kulturen.

S, MP, L och C är överens om att kulturen behöver särskilda ekonomiska insatser eftersom man fortfarande drabbas mycket hårt av pandemins konsekvenser. Nyligen meddelade regeringen att allmänna sammankomster och offentliga tillställningar kommer att begränsas till lägsta juridiskt möjliga nivå om maximalt 8 personer. Smittspridningen har tagit sådan fart att många åtgärder kommer bli nödvändiga om inte allmänheten tar till sig av de allmänna råd och rekommendationer som ges.

Annons

Annons

Detta innebär samtidigt ett mycket hårt slag mot kulturen och idrotten. Många kulturarbetare har förlorat sin försörjning, idrotten tappar sponsring och egenföretagare inom kulturnäringen har sett sina intäkter försvinna.

För oss socialdemokrater är det viktigt att tillgången till kultur, mötesplatser, idrott och folkbildning finns i hela landet samt att den kulturella ojämlikheten trycks tillbaka.

Tidiga insatser ska nå barn och unga med fokus på språk, läsning, musik och estetik. Alla ska ha rätt till kulturella upplevelser och bildning.

Även om SD förhärligar bilden av satsningar på kulturområdet, är den bistra sanningen att de skär ner och avser att stöpa om kulturen mest av allt. Mitt i coronapandemin, då Sveriges scenkonst drabbats historiskt illa, vill SD dra bort 16 miljoner från scenkonsten och ytterligare 16 miljoner från teatern, dansen och musiken. Inom litteraturen och tidskrifterna drar man bort 30 miljoner. Bild och formområdet får en minskning om 6 miljoner samtidigt som ersättningarna till de drabbade konstnärerna minskar med hela 133 miljoner kr. De centrala museernas verksamhet skärs ner med 94 miljoner och filmstödet med 100 miljoner.

Vi däremot, har prioriterat trygghet för idrotten, kultur- och konstskapare och satsat särskilt på att växla upp arbetet med den regionala kulturen. Vi inför ett nytt krisstöd om 1,5 miljard till kulturlivet och 1 miljard till idrotten denna höst. En extra stimulansmiljard ska till kulturlivet år 2021. Vi förstärker den regional kulturen genom samverkansmodellen, fördubblar stödet till den kommunala musikskolan, avsätter över 80 miljoner till kulturskapares villkor och 150 miljoner till folkbiblioteken.

Annons

Annons

Med fortsatta restriktioner kommer vi att växla upp arbetet med förlängda stöd och fortsatta krispaket. Det finns all anledning att vara glad över att det inte är SD som leder Sveriges kulturpolitik.

Lawen Redar (S)

Kulturpolitisk talesperson Stockholm

Anna Wallentheim (S)

Idrottspolitisk talesperson Skåne

Lars Mejern Larsson (S)

Ledamot Kulturutskottet, Värmland

Azadeh Rojhan Gustavsson (S)

Ledamot Kulturutskottet, Stockholms Län

Hans Hoff (S)

Ledamot Kulturutskottet, Halland

Åsa Karlsson (S)

Ledamot Kulturutskottet, Västerbotten

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy