Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debattsvar: S: Vi är stolta över en demokratisk skola

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Sverigedemokraternas artikel om den svenska skolan får mothugg av Rosi Hoffer (S), vice ordf, Barn och Utbildningsnämnden i Östersunds kommun

Bild: TT

Annons

Tack Sverigedemokraterna för er spaning i LT 18 november om skolpolitik på nationell nivå.

I Sverige har vi Anna Ekström (S) som utbildningsminister och hon beskriver på ett utmärkt sätt hur skolan och lärandet lägger grunden för vårt demokratiska samhälle.

Annons

Att arbeta med likvärdighet och jämlikhet gör att unga oavsett kön, bakgrund, religion, sexualitet, funktionsvariation eller socioekonomisk tillhörighet ska erbjudas bra utbildning på lika villkor – skolan ska ge alla barn och unga rätt förutsättningar att tillgodogöra sig sin utbildning, känna trygghet och få studiero (så som skollagen säger).

En viktig faktor är att lärandet ökar för samtliga elever om klasserna inte är segregerade. Skolan har en avgörande roll i att forma ett lands förmåga att fungera ekonomiskt, socialt och kulturellt.

Annons

Vi socialdemokrater är stolta över att ha en skola där kunskapsresultaten ökar igen, där barn och unga engagerar sig för alla människors lika värde.

Strävan efter jämlikhet och jämställdhet går aldrig att likna vid ett experiment då det är grundläggande värden för ett bättre samhälle som vi alltid kommer att fortsätta kämpa för. Så jag instämmer i påståendet att Socialdemokraterna är Sverigedemokraternas främsta motpol.

Här i Östersund är det Alliansen som styr och de argumenterar också ibland från en nyliberal vinkel (med genvägar för friskoleetablering etc.).

Ni beskriver tydligt med er artikel att Sverigedemokraterna är ett parti långt ut på högerkanten som värdesätter vissa privilegierade barn framför andra. Vi Socialdemokrater har valt att gå från ord till handling och lokalt valt att öppet lyssna på medborgare och föräldrar om vad som är viktigt för dem gällande exempelvis skolrockader. Vi har även föreslagit aktivt arbete med Barnkonventionen under 2021 (vilket Alliansen tyckte var en för bra idé för att ta med…) och vi kommer att lägga fram fler förslag som gynnar unga i vår budget under december.

Annons

I Östersund sitter inte SD med i Barn- och Utbildningsnämnden så det är oklart hur er skolpolitik ser ut i vår kommun.

Men om vi ska låta oss experimentera med tanken att partiet lokalt följer partiet nationellt med principer om skillnad på folk och folk, gör er då icke besväret.

Rosi Hoffer (S)

Vice ordf, Barn och Utbildningsnämnden i Östersunds kommun

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy