Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: SVT bjuder på en modern ljugarbänk

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Anders Grahn är kritiskt till TV: s partiledardebatter. "Debatterna är rena slagfältet där det gäller att vara "rapp i käften" och där häftiga "oneliners" är viktigare än att hålla sig till sanningen", skriver han.

Bild: TT

Annons

När det gäller partiledardebatterna i SVT måste formatet göras om. De senaste årens debatter har varit usla. För tittarna. För partierna. Och för SVT.

Som debatterna utformas blir det inte något annat än en anslagstavla för respektive parti och där SVT agerar "nyttiga idioter". Förr var debatterna sakliga och sanna och sakargumenten i varje ämne någorlunda korrekta.

Annons

Nu har debatterna formats till rena slagfältet där det gäller att vara "rapp i käften" och där häftiga "oneliners" är viktigare än att hålla sig till sanningen. Två exempel på det är när Ebba Bush, KD, vräkte ur sig att "en miljard satsas på elcyklar, bara i Stockholm, men regeringen struntar i små barn med stora behov av LSS " (då syftade hon på en namngiven flicka som for illa efter att ha nekats LSS) eller "att det är fel att lägga fokus på elbilar när inte vem som helst kan skaffa sig en sådan, eftersom de kostar minst en miljon kronor i inköp."

Annons

Det här får Ebba Bush säga utan att bli korrigerad. Vare sig av de andra partiledarna eller av redaktionen. Sanningen när det gäller dessa två exempel är att satsningen på elcyklar kostade staten mindre än 400 mkr, i hela landet och att elbilar kostar från 200 000 kronor.

Eftersom hon inte korrigeras utan tillåts vräka ur sig dumheterna, betyder att de som tittar på programmet tror att det stämmer och att Ebba Bush avslöjar något som dolts. Sen spelar det ingen roll om det blir korrigerat i efterhand, i andra medier.

Det här sättet att debattera och argumentera har politiker, främst högerpopulister, satt i system. Och det är både tråkigt och farligt för demokratin om det får fortsätta på det här viset.

Massmedia i stort och i det här fallet SVT måste därför ändra sättet att arbeta. Vi kan inte längre tolerera att partiledare och andra politiska företrädare far med rena osanningar för att "vinna en debatt". För SVT skulle det vara mycket enkelt, det är bara att sätta ihop en expertpanel som granskar det som partiledarna säger under debatten. Är det lögner som sprids ska det påtalas direkt. Enbart vetskapen om att det sitter en expertpanel som synar argumenten i debatten, kommer att dämpa viljan att vara slagfärdig och fara med osanning.

Annons

Annons

Det här sättet att debattera sprider sig som en okontrollerad skogsbrand runt om i världen. Det är bara att titta på Donald Trump och hans sätt att agera och argumentera.

Nu har det inte gått lika långt i Sverige. Men det kommer, var så säkra. Framförallt om massmedia tillåter det och inte "sätter ner foten". Utan låter sig utnyttjas som "nyttiga idioter".

Gör om. Gör rätt. Och gå i bräschen för demokratin.

Anders Grahn

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy