Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: SD: s okunniga stöd för Donald Trump

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Sverigedemokraterna Mattias Karlssons och Jimmie Åkessons medverkan i valstudior avslöjade en djup okunskap om amerikansk politik, skriver Alf Ronnby.

Bild: TT

Annons

Sverigedemokraterna vill gärna framstå som ett parti som står för det genuint svenska, nationalism och folkhemspolitik, medan alla andra är svikare.

Då Jimmie Åkesson medverkade i valstudion den 4 november förklarade han SD:s stöd för Republikanerna och Donald Trump med att SD har under lång tid samarbetat med Republikanerna och tycker det är rätt, eftersom alternativet Demokraterna på senare tid har gått åt vänster.

Annons

Vänster! Ja, det är bland annat Obamas försiktiga sjukförsäkringsordning och Biden som vill göra det ekonomiskt lättare för arbetarklassens barn att studera vid college och universitet.

Mattias Karlsson SD var i Aktuellt 2 november och försvarade och höll på Donald Trump. Karlsson menar att Trump står för friheten i USA. Karlsson vet uppenbarligen inte mycket om det amerikanska samhället.

Annons

Frihet där är frihet för dem som har mycket pengar. Den frihet som vanligt folk behöver är inte att kunna fritt köpa vapen, men ett socialförsäkringssystem som garanterar en grundtrygghet vid kriser, arbetslöshet, sjukdom, olycksfall och vårdbehov. Detta finns det inte mycket av i detta superkapitalistiska samhälle. Karlssons snack om att vänstern hotar att rubba den amerikanska ordningen är bara skrattretande.

Karlsson anser att Trump skapat fred i världen. Trumps politik ”Amerika först” sätter alltid USA:s intressen först – oavsett om det gäller handel, diplomati eller säkerhetspolitik.

Trump bryter mot den amerikanska politik som gällt sedan andra världskriget. Obamas strategi var samverkan och diplomati.

Trump hotar att utplåna Nordkorea och har en mycket aggressiv ton mot Iran och har börjat avveckla nedrustningsavtal som begränsar strategiska atomvapen.

Till exempel har han sagt upp avtalet mellan USA och fem andra stormakter och Iran (INF-avtalet, Start-avtalet, Iran-avtalet).

Trump kommer att dra USA ur Parisavtalet.

Karlssons vilsna och verklighetsfrånvända perspektiv är också Sverigedemokraternas. Det goda med Karlssons uttalande är att många lär få klart för sig vad SD står.

Annons

Om det är den blygsamma vänsterpolitik Obama stod för som SD avfärdar, får vi se till att de aldrig får något större inflytande i svensk politik.

Uttalandet visar också vilka bluffmakare de är då de förespeglar att de står för svensk Folkhemspolitik från 50- och 60-talen och att de är ett parti som verkligen står för det genuint svenska.

Tvärtom är deras hållning till socialpolitiken mycket osvensk!

Alf Ronnby

Fil dr sociologi, docent socialt arbete

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy