Annons

Annons

Annons

Annons

Avtalskonflikten på Östersunds sjukhus

Debatt
Debatt: V: Dags att lyssna på regionens personal

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Istället för ännu en extern granskning borde de blågröna göra ett försök att lyssna på den berörda personalen inom regionen", skriver Vänsterpartiets Marie Svensso.

Bild: Malin Moberg

Annons

Det kan inte ha undgått någon som följt med i lokal media senaste tiden att allt inte står rätt till på Östersunds sjukhus.

Omorganisation och förändrade avtal har gjort att personalen har börjat fly, de orkar inte längre jobba kvar och är trötta på att behöva slåss för sina arbetsvillkor och tala för döva öron. Anna Warg, kirurgens verksamhetschef, har också valt att inte förnya sitt uppdrag. Läget börjar bli akut och nästan dagligen kan vi läsa insändare och debattinlägg från personalen på sjukhuset, särskilt kirurgavdelningen, om hur situationen börjar bli alldeles ohållbar.

Det blågröna styret i regionen föreslår nu att en genomlysning ska göras av område kirurgi. Man vill ta in externa granskare för att identifiera bland annat arbetsmiljöbrister men också för att se över exempelvis vårdintensitet och bemanning. Tanken är att motsvarande kompetensområden i en eller två andra regioner gör den här genomlysningen. Så klart kan en genomlysning och granskning vara bra, men det råder inte direkt brist på bevis på vad som är fel redan idag. Det är heller inte bara på område kirurgi som regionen har problem.

Annons

Annons

Istället för ännu en extern granskning borde de blågröna göra ett försök att lyssna på den berörda personalen. De är trots allt väldigt tydliga med vad som behövs för att, åtminstone hjälpligt, styra upp situationen. Det måste kännas enormt frustrerande för personalen inom område kirurgi att så tydligt kommunicera var problemen ligger bara för att mötas av ännu en extern genomlysning. Det är inte granskning som behövs nu, det är handling!

Ett första steg vore att låta personalen få återta makten över sin schemaläggning. Riv upp de förändringar som gjorts vad gäller schema och bemanning. Tills bättre arbetstidsavtal är på plats så bör verksamheten återgå till den vi hade. De fanns där av en anledning för att kompensera där det är svårt att rekrytera och där behov av längre återhämtning mellan arbetspassen är behövligt. Det är dags att omvärdera förändringarna som gjorts.

Vänsterpartiet vill dock gå längre än så: Vill regionen bli en god arbetsgivare så är det dags att satsa på personalen! Vänsterpartiet vill se förkortad arbetstid med bibehållen lön. Vi vill börja förändringen där vi i dag har svårt att bemanna. Personalen måste ges chans och möjlighet till återhämtning och vila. Regionen kan inte fortsätta köra slut på den värdefulla personal vi har på sjukhuset. Våren och sommaren har varit enormt påfrestande. Vi behöver börjar betala tillbaka och visa att vår hyllning av personalen inte bara varit en tom gest.

Annons

Det är dags att vi börjar visa vår tacksamhet, en tacksamhet som borde synas såväl i lönekuverten som i bättre arbetsvillkor och en rimligare arbetsbörda. Om vi vill ha en patientsäker vård med fortsatt hög kvalitet är det dags att de styrande lyssnar på personalen. Att satsa på personalen är en investering och kostnadsbesparing över tid.

Elin Hoffner (V)

Gruppledare för Vänsterpartiets regiongrupp

Annons

Annons

Till toppen av sidan