Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: S: Dags att EU avskaffar sommartiden

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Ett onödigt pill som får många att må dåligt. Johan Danielsson (S) Europaparlamentets förhandlare för tidsomställningen tycker att det är dags att EU fattar beslut om att sluta med tidsomställningen. Foto Fredrik Sandberg

Annons

I natt ställde vi återigen om klockan till vintertid, vår ”normaltid”. Denna tidsomställning är en gammal kvarleva från svunna tider. Det ursprungliga syftet var att spara energi, men i och med det moderna samhällets energieffektivisering och teknikutveckling är det inte längre ett problem. Det enda tidsomställningen för med sig nu är att människor mår dåligt.

Uppskattningsvis 20 procent av befolkningen drabbas av fysiska eller psykiska problem i samband med tidsomställningen. Ofta är dessa sårbara grupper i samhället, som barn, äldre och kroniskt sjuka. Även om de övriga 80 procenten kanske inte mår dåligt två gånger per år, varje år, så ger systemet ingen fördel för dessa. Varför ska vi då låta 20 procent må dåligt, utan anledning?

Annons

Efter att medborgare i bland annat Tyskland, Finland och Sverige har drivit frågan under många år så har den lagts på EU: s bord. Det här är ett beslut som EU-länderna måste fatta gemensamt. Ett enskilt medlemsland har nämligen inte rätt att avskaffa tidsomställningen själv, det måste ske på EU-nivå. Jag har fått uppdraget att förhandla frågan för Europaparlamentets räkning. Vi gav förslaget hög prioritet och beslutade om vår position redan under våren 2019. Den går ut på att EU ska avskaffa tidsomställningen, men det är upp till medlemsländerna själva att välja den permanenta standardtid de vill ha. För att undvika kaos måste systemet dock avskaffas på ett samordnat sätt, med passande tidsmarginal. Annars får vi ett hopplöst lapptäcke av olika tider runt om i Europa.

Annons

Problemet är att frågan har blockerats av medlemsländerna i EU:s ministerråd. Jag skrev därför nyligen ett brev till Tysklands ekonomi- och energiminister, som just nu ansvarar för frågan i rådet. Jag skickade en vänlig men skarp påminnelse om att de måste komma loss. Europas medborgare har väntat länge nog.

Jag står redo att gå vidare i förhandlingarna för att hitta den bästa lösningen för svenska och europeiska medborgare.

Tyskarna har drygt två månader kvar på sitt ordförandeskap i rådet. Jag förväntar mig att de under den resterande tiden ska prioritera frågan och dra igång arbetet så att vi kan komma till gemensamt beslut i frågan.

Annons

Vi beslutsfattare måste ta vårt ansvar och försöka hitta lösningar som passar våra medborgare. Det är den uppgift vi har. Det är därför vi är valda.

Tidsomställningen tjänar inte längre sitt syfte. Det enda den gör är att få många människor att må dåligt. Och den påminner oss om när vi ska ställa fram eller tillbaka utemöblerna. Men det brukar vädret göra oss påminda om ändå så jag tror vi klarar oss utan den.

Johan Danielsson (S)

Europaparlamentets förhandlare för tidsomställningen

Annons

Annons

Till toppen av sidan