Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: SD: Miljard ska bevara kulturarvet

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Karusellen är en av alla aktiviteter på friluftsmuseet Jamtli. "Vi öronmärker pengar till museer över hela landet som möjliggör för museerna att ansöka om medel utifrån sina egna behov", skriver företrädare för Sverigedemokraterna som vill satsa en kulturmiljard bland annat för att bevara kulturarvet.

Bild: Lars Ljungmark

Annons

Under kriser kan man finna lärdomar i vår historia. Det som tidigare generationer genomlevt kan hjälpa oss och framtida generationer. Förhållandet till vårt kulturarv och historia under kris avslöjas av våra prioriteringar, vad som ska räddas och hur vi ska gå framåt. Vi sverigedemokrater föreslår nu en massiv satsning på kulturarvet.

Coronapandemin har visat hur ett historielöst förhållningssätt kan leda till att den gemensamma kulturella sammanhållningen bortprioriteras för kortsiktiga vinster. Värnandet av tidigare generationers kvarlevor gör att lämningarna påminner oss om att inta ett historiskt perspektiv. Regeringar har under decennier prioriterat bort kulturarvet, vilket blivit ännu tydligare under pandemin med miljöpartisten Amanda Linds ledarskap.

Annons

Vi prioriterar kulturen. Sedan ett par år tillbaka anslår vi medel för en kulturarvsmiljard. En långsiktig satsning på kulturarvet i hela landet med proaktiva reformer för att förvalta vårt arv till framtida generationer. Vi föreslår ett kulturarvs-ROT och en kulturmiljöfond som möjliggör för aktörer över hela landet att ansöka om medel för att värna kulturarvet. Vi vill också ge ett stimulansbidrag för kulturmiljökompetens som stöttar kommunerna att vårda kulturmiljöer och lokala uttryck. Slutligen öronmärker vi också pengar till museer över hela landet som möjliggör för museerna att ansöka om medel utifrån sina egna behov.

Annons

En kris är en möjlighet att byta fokus, att ändra riktning från kortsiktiga tanklösa satsningar till mer hållbara förhållningssätt; att värna och ta hand om det vi har. Kulturarvets samlade ekonomiska bidrag till samhällsekonomin motsvarar runt en procent av BNP, i storlek med stålindustrin.

I tidigare kriser har projekt genomförts för att kombinera satsningar på kulturarvet med åtgärder för att satsa sig ur krisen.

I ett öppet brev den 14 oktober efterlyste Sveriges museer en liknande massiv satsning på kulturarvssektorn. Ett brev som i mångt och mycket efterfrågar de förslag vi sedan länge drivit.

Satsningar på kulturarvet skulle inte enbart leda till fler arbeten utan även stärka besöksnäringen. Att stimulera byggnadsvård och kulturell hållbarhet är grön konservatism på 2 000-talet.

Samtidigt kommer arvet stå kvar och förmedla vår gemensamma historia. Kanske kan ett historielöst förhållningssätt ersättas av ett historieupplyst. Ett förhållningssätt där vår gemensamma kultur upprätthålls för att vi minns och värderar vår historia.

Aron Emilsson (SD)

Kulturpolitisk talesperson

Anette Rangdag (SD)

Distriktsordförande Jämtland/Härjedalen

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy