Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Ur LT:s arkiv: Tiotusentals protester mot höjt bensinpris•Vägdirektör fick kritik och trasig bil•LT-notiser från 1940

Gensvaret var massivt när LT startade ett upprop för lägre bensinpriser (LT 13/10 -90)

Annons

LT för 30 år sedan

Bensinpriserna upprörde i länet i oktober 1990. LT:s ledarsida startade ett upprop för lägre bensinpris i skogslänen. Protestlistor fanns i Länstidningen och spreds i hela länet. Gensvaret för kampanjen var massivt. – Vi har fått nog, menade länsborna.

Totalt skrev 46 426 personer på protestlistorna. LT:s Lennart Mattsson och Jan Luthman reste den 16 oktober med en säck full av påskrifter till finansminister Allan Larsson. Han var inte oberörd av listorna, men slog fast att en sänkning av bensinpriset inte var aktuellt.

Då var literpriset 7:59 för 98-oktanig bensin i länet – högst i landet enligt en rundringning som LT gjorde.

Allan Larsson gav svar på tal: Inget sänkt bensinpris (LT 16/10 -90)

Annons

Annons

Bussåkandet ökade markant i länet. Orsaken var just kraftiga höjningar av bensinpriset. Det var framför allt för länstrafikens bussar till och från Östersund, som ökningen märktes. På flera linjer sattes extrabussar in, såväl vardagar som helg.

Skalstugevägen i början på 90-talet. Foto: Åke Nord

En bilkaravan med 100 fordon från Norge anlände till Åre i månadsskiftet september-oktober 1990. Det handlade om en kraftfull norsk demonstration för att Vägverket skulle satsa pengar på Skalstugevägen. Länets vägdirektör fick ta emot kritik och en sönderkörd bil som en påminnelse om vägens standard.

Nya kyrkan bytte namn till Stora kyrkan i samband med 50-årsjubiléet. Foto: Henrik Flygare

Nya kyrkan i Östersund blev Stora kyrkan när den återinvigdes efter restaurering. Bland andra fanns biskop Bengt Hallgren och kyrkoherde Rolf Selton på plats. Jubiléet, som samtidigt var kyrkans 50-årsdag, fyllde kyrkan till bristningsgränsen.

Ett tobaksfritt landsting var på gång. Länets hälso- och sjukvårdspolitiska delegation beslutade att följa de riktlinjer om ett tobaksfritt landsting som lagts fram. Ett slutgiltigt besked från landstingsstyrelsen väntades i november 1990.

Annons

OS-kampanjen inför 1998 års vinterspel pågick för fullt. IOK-ledamöter stod i kö för att besöka Östersund och Åre. Tävlingarna gick dock så småningom till japanska Nagano som valdes före Salt Lake City och Östersund.

Annons

LT-notiser för 80 år sedan

"Vikt och prislista från Östersunds bageri: Nynäs, stora limpor, 50 öre. Thekakor, 8 öre. Vetesnäckor, sex öre och mandelkubb, fyra öre."

"I dag hålles ett sammanträde på stadsfullmäktiges sessionssal i Östersund om behandlingen av värnpliktslåneärenden. I sammanträdet deltar bl.a. ordföranden i familjebidragsnämnderna."

"Gott resultat av första skrotdagen i Östersund. Aluminiumkastruller och -pannor i mängd har offrats av stadens husmödrar."

"Söndagsskolans dag firades i Östersund i går med en anslående högtid i stadens nya kyrka. Omkring 500 barn marscherade företrädda av Frälsningsarméns musikkår i flaggtåg upp till kyrkan".

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy