Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Debatt
Debattsvar: Ingen oro för ny skattereform

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

I riksdagen jobbas för en ny skattereform, som vi inte ska vara oroliga för, menar Kurt Folkesson. Foto: Henrik Montgomery / TT

Annons

Skattebetalarnas förenings vd, Christian Ekström, uttrycker i riksmedia sin oro för återinförande av fastighetsskatt. I och med 2006 års reform infördes avgifter i stället för skatt på våra fastigheter. För mig är det egalt om det kallas för skatter eller avgifter. Det viktiga är hur stat och kommuner på bästa sätt förmår svenska folket att bidra till det gemensamma på ett rimligt och rättvist sätt.

Annons

Annons

Skatter eller avgifter på fast egendom, tycker jag, är ett effektivt och säkert sätt att uppnå detta. Vi måste åstadkomma en optimal balans mellan skatt på arbete och andra skatter – mervärdesskatt, fastighetsskatt, energiskatter och så vidare.

Artikelförfattaren gör ett nummer av att det är ”vanligt folk, med vanliga inkomster, i vanliga hem", som drabbas. Christian Ekström målar en potentat på väggen, när han förutser en återgång till den fastighetsbeskattning som rådde före 2007. Han menar att, ”om fastighetsskatten återinförs, skulle kostnaden för en 3-miljonersvilla bli 22 500 kronor om året”. Sådana skräckbilder har dock ingenting med verkligheten att göra. Det råder i dag stor konsensus mellan våra styrande politiker i avståndstagandet från den ordning som gällde före 2007.

Skattebetalarnas förenings vd kan alltså vara fullständigt lugn. Klockan går inte att vrida tillbaka. Det orimliga system, som rådde före 2007, kommer inte tillbaka. Jag utgår från att den stora skattereform vi nu väntar på kommer att ha blickarna på sådana orimligheter.

För mig framstår skatter och avgifter på fast egendom som effektiva, eftersom dom förebygger människors möjligheter att smita från sina samhälleliga plikter. Huset står där det står och en fastighet är fysiskt bunden till den plats i landet, där den råkar ligga. Därigenom undviker vi flykt till lågskatteländer.

Annons

Min förhoppning är att den kommande skatteutredningen skall rensa upp i den vildvuxna flora vårt nuvarande skattesystem blivit. Det innebär också ett system där även ”Solsidan”, som Skattebetalarnas vd tycks värna mest om, förhoppningsvis blir rättvist behandlad och därmed väljer att bygga sina lyxvillor inom landets gränser.

Kurt Folkesson

Östersund

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy