Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debattsvar: All anledning till oro av ny skatt

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

LT 13 oktober.

Annons

Kurt Folkesson skriver angående fastighetsskatten att det är egalt om den kallas för skatt eller avgift i artikeln "Var lugn inför ny skattereform – klockan går inte vrida tillbaka", Länstidningen Östersund, 13 oktober.

Ifall diskussionen hade stannat vid benämningen så hade jag ställt mig bakom Folkessons hållning. Dessvärre ligger inte den huvudsakliga skillnaden mellan en återinförd fastighetsskatt och dagens fastighetsavgift i benämningen utan i skadan. Sveriges bostadsrätts- och villaägare har all anledning att vara oroade inför en återinförd fastighetsskatt. Än så länge är det bara Vänsterpartiet som öppet propagerar för en återinförd fastighetsskatt, men även regeringspartierna Miljöpartiet och Socialdemokraterna säger sig vilja göra en förändring.

Annons

Annons

Stödpartierna i riksdagen slingrar sig kring frågan. Vi kan utgå ifrån att frågan kommer att diskuteras när en ny skattereform ska tas fram, något som regeringen lovat före 2022. En rad olika förslag har redan presenterats. Finanspolitiska rådet, SNS, Finansdepartementets Expertgrupp för Studier i Offentlig ekonomi och Socialdemokraternas egen tankesmedja Tiden har alla föreslagit en återinförd fastighetsskatt.

Hur hårt det skulle slå mot ett småhus i Östersund varierar. I den politiska retoriken brukar det låta att de rika ska betala mer, men i verkligheten betyder det att vanligt folk får stå för notan. Så även i detta fallet. Det värsta förslaget som ligger på bordet ger en fastighetsskatt på 27 000 kronor per år för en 3-miljonersvilla.

För en genomsnittlig lägenhet i Östersund värd 1,25 miljoner (snittpris enligt Mäklarstatistik) skulle fastighetsskatten bli någonstans mellan 9 000 och 11 000 kronor per år. Det är mycket pengar för de flesta av oss.

Kurt Folkesson tycker inte att det finns skäl till oro. Till dess att finansministern lovaratt fastighetsskatten inte är aktuell att återinföra är Folkessons lugn tyvärr en klen tröst för landets lägenhets- och husägare. Inför valet 2002 var det bara Moderaterna som ville avskaffa arvs- och gåvoskatten. Mindre än två år senare hade en enig riksdag gjort just det. Det svänger snabbt i hockey och ännu snabbare i skattepolitiken. Det finns all anledning för svenska bostadsrätts- och husägare att vara oroliga.

Christian Ekström

VD, Skattebetalarnas Förening

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy