Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Ge reumatiker snabb diagnos

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Omkring 75 000 personer i Sverige lever med ledgångsreumatism, vilket kan leda till nedsatt arbetsförmåga, ökad risk för hjärt-kärlsjukdom och ett kortare liv.

"Tack vare forskningens framsteg finns i dag effektiva behandlingar. Samtidigt dröjer diagnosen ibland för länge, vilket är illavarslande eftersom en tidig diagnos är viktig för att få så bra resultat som möjligt av behandling", skriver debattörerna med anledning av den internationella reumatikerdagen den 12 oktober. Foto: Hasse Holmberg

Tack vare forskningens framsteg finns i dag effektiva behandlingar. Samtidigt dröjer diagnosen ibland för länge, vilket är illavarslande eftersom en tidig diagnos är viktig för att få så bra resultat som möjligt av behandling.

Vi uppmanar regionerna att verka för att ge alla patienter en diagnos inom de 20 veckor som rekommenderas i de nationella riktlinjerna och helst ännu tidigare för att minska lidande, sjukskrivningar och sjukvårdskostnader.

Annons

Annons

I dag den 12 oktober uppmärksammas den internationella reumatikerdagen. Reumatism är ett samlingsnamn för omkring 200 olika sjukdomar. En av de vanligaste är ledgångsreumatism som uppstår när kroppens eget immunförsvar angriper och bryter ner leder.

Omkring 75 000 personer i Sverige lever med sjukdomen, som är upp till tre gånger vanligare bland kvinnor än män. De drabbade har en markant ökad risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar. Livslängden riskerar att förkortas om inte sjukdomen kontrolleras tidigt och effektivt. Utöver ett stort mänskligt lidande leder reumatiska sjukdomar ofta till omfattande samhällskostnader då de drabbade får nedsatt funktionsförmåga. År 2014 uppgick den årliga kostnaden för patienter med ledgångsreumatism i Sverige till drygt fyra miljarder kronor.

Olika biologiska läkemedel har visat sig ha mycket god effekt. Ett exempel är TNF-hämmare där uppföljningar visat att behandling inom fem år efter sjukdomsdebuten mer än fördubblar chansen att återfå arbetsförmågan.

Forskningen har även visat att patienter med ledgångsreumatism som får en effektiv behandling inte löper högre risk för hjärt-kärlsjukdomar än den övriga befolkningen. Låt oss dra största möjliga nytta av de behandlingar som forskning och utveckling har gett oss.

Annons

Vi uppmanar regionerna att ge alla patienter som misstänks lida av ledgångsreumatism möjlighet till en snabb diagnos och effektiv behandling, oavsett vart i landet man bor. På så sätt kan vi både minska lidande, minska kostnader och samtidigt skapa jämlik vård.

Anna Nilsson Vindefjärd

Generalsekreterare, Forska!Sverige

Lotta Håkansson

Förbundsordförande, Reumatikerförbundet

Clas Ahlm

Forsknings- och utbildningsdirektör, Region Västerbotten

Katrine Riklund

Prorektor, Umeå universitet

Anders Blanck

VD, Lif – de forskande läkemedelsföretagen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan