Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: SD: Miljarder svenska skattekronor skänks till EU

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

I somras kunde EU:s ledare göra upp om en ny budget och ett gigantiskt återhämtningspaket. Detta återhämtningspaketet innebär att Sveriges årliga avgift till EU höjs med cirka 5 miljarder kronor. Det är 5 miljarder som betalas av svenska skattebetalarna, varav merparten skänks bort till andra länder.

"Det är minst sagt bekymrande att en majoritet av svenska riksdagspartierna är villiga att skänka bort de svenska skattebetalarnas pengar så lättvindigt", skriver förträdare för Sverigedemokraterna

Annons

Annons

Inför det senaste EU-valet gick nästan alla riksdagspartier till val på att hålla EU:s budget nere och att Sveriges medlemsavgift ska vara låg. I samband med denna föreslagna avgiftshöjning var det dock helt plötsligt bara Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet som sade nej. Moderaterna och Kristdemokraterna, å andra sidan, släppte igenom allt med illa underbyggda förklaringar. Deras tidigare vurm för att hålla Sveriges EU-avgift låg verkar med andra ord bara ha varit ett spel för galleriet.

EU:s viktigaste fördel för vårt näringsliv och samhälle är att vi får tillgång till den fria marknaden. Men en fri marknad ska inte kosta något alls. Frihandel mellan två länder leder till större välstånd för båda utan att parterna tvingas skänka pengar till varandra.

Det enda argumentet som anförs för återhämtningsfonden är att vi i Sverige behöver hjälpa andra ekonomier för att de ska ha råd att importera varor och tjänster från Sverige. Det är dock inte en särskilt rimlig eller hållbar modell att ge bort pengar med förhoppning om att vi kanske kan få tillbaka dessa i framtiden.

Sverigedemokraterna har länge varit mycket kritiska till EU, och nu är det upp till de övriga partierna att en gång för alla förklara varför man bl a anser att en avgift på 45 miljarder kronor per år är berättigad.

Annons

Förslagen kring Sveriges medlemsavgift och återhämtningsfonden är inte ännu fullt beslutade ännu. Men redan nu ser det ut som att nästan alla Europaparlamentariker från de övriga riksdagspartierna kommer att stödja uppgörelsen när den väl blir aktuell. Det är minst sagt bekymrande att en majoritet av svenska riksdagspartierna är villiga att skänka bort de svenska skattebetalarnas pengar så lättvindigt.

Peter Lundgren (SD)

Europaparlamentariker

Anette Rangdag (SD)

Distriktsordförande Jämtland/Härjedalen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan