Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: V till regionen: Sälj inte bostäderna

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Att sälja Landstingsbostäder i Jämtland AB är kortsiktigt och dumt anser företrädare för Vänsterpartiet. "Att göra sig av med ett av verktygen vi har för att locka sjukvårdspersonal till vår region vore att inte se längre än vad näsan räcker,", skriver Elin Hoffner, Marie Svensson.

Bild: Malin Moberg

Annons

Det blågröna styret i regionen skriver att de vill öppna upp för en försäljning av Landstingsbostäder i Jämtland AB. Bolagets syfte är att tillhandahålla personalbostäder för att underlätta rekrytering av ny personal, eller som de blågröna själva skriver i sin debattartikel:

Annons

 ”Dessa bostäder ska vara en tillfällig bostad som gör det möjligt att komma till Östersund för att studera eller för att snabbt kunna tacka ja till ett jobb, inte att vara ett permanent boende.” 

Annons

De blågröna företrädarna skriver att regionen inte har råd att hålla med fler bostäder än vad som krävs för att täcka rekryteringsbehov och behovet för studerande. Att utifrån det dra slutsatsen att fastighetsbolaget borde säljas tycker vi är en märklig slutsats. Särskilt som det inte var så många år sedan en försäljning senast var på tapeten. 

2016 gjordes en utredning av frågan av dåvarande styret och två olika externa utredare värderade bostäderna. Deras slutsats var att vinsten skulle bli allt för liten, särskilt sett till risken att man inte i framtiden skulle kunna erbjuda bostad till svårrekryterad personal. 

Vänsterpartiet var redan 2016 starkt emot en försäljning, en uppfattning vi står fast vid även idag. Vi anser att bolaget är en strategisk tillgång som inte bör slarvas bort till fastighetsspekulanter. Bolagets bostadsbestånd ska renoveras varsamt och förvaltas långsiktigt. Landstingsbostäder ger regionen fördelar som inte kan mätas i pengar, i form av boende åt studenter och anställda som vi vill locka hit.  Att göra sig av med ett av verktygen vi har för att locka sjukvårdspersonal till vår region vore att inte se längre än vad näsan räcker. Vi tar för givet att detta bara är en testballong från det blågröna styret, och att de genast punkterar den efter en påminnelse om slutsatsen från 2016.

För Vänsterpartiets Regiongrupp

Elin Hoffner, Marie Svensson 

Annons

Annons

Till toppen av sidan