Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Debatt
Debatt: SSU: Låt unga motorintresserade träffas

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

På travparkeringen är motorintresserade unga inte välkomna. "Det är olyckligt att det ska gå så långt att kommunen väljer att använda sig av kollektiv bestraffning. Många som påverkas negativt av beslutet är ansvarsfulla personer som har en passion för motorer och bilar.

Bild: Arkivbild, Laura Plichta

Annons

Alla ungdomar behöver en meningsfull fritid och alla har olika intressen. Vissa älskar att spela fotboll, andra vill spela dragspel och somliga vill hålla på med motorer. Många fritidsförvaltningar glömmer just unga med motorintresse när man genomför satsningar riktade mot unga och deras fritid. 

Östersunds kommun har stängt av populära parkeringsplatser under kvällstid och menar på att ungdomar inte sköter sig och stör andra. Det är olyckligt att det ska gå så långt att kommunen väljer att använda sig av kollektiv bestraffning. Många som påverkas negativt av beslutet är ansvarsfulla personer som har en passion för motorer och bilar. Med lite kreativitet borde det gå att hitta lösningar och alternativ så att vi unga kan få utlopp för våra fritidsintressen på ett positivt sätt för lokalsamhället.

Annons

Annons

Det är självklart att lagar ska följas och att ungdomar måste sköta sig. Att införa ett förbud utan att presentera en konstruktiv lösning för ungdomarna som umgåtts på de här platserna riskerar bara att slå tillbaka. Det behöver finnas platser för ungdomar att köra sina bilar, visa upp bilarna för varandra och umgås. Varför inte en bana med ett garage som ungdomarna kan ta hand om med hjälp av vuxna och ideella krafter?  En fritidspolitik som inte tar vara på de intressen som unga har riskerar att urholka förtroendet för vuxenvärlden. Det är bättre att vi sysselsätter ungdomar med något som kan utveckla dem snarare än att vifta bort deras intressen och behov, det riskerar enbart bidra till att kriminalitet och droganvändning kryper ner i åldrarna. Lösningen är inte att ge ungdomarna mindre att göra om kvällarna, utan mer. Alla unga måste ha ett sammanhang, en gemenskap och ett intresse.

Därför är vi glada att Transportstyrelsen fått i uppdrag av regeringen att se över reglerna kring A-traktorer och deras hastighetsbegränsning som skiljer från EU-mopeder. Vi hoppas att det resulterar i nya regler med likvärdig hastighetsbegränsning för A-traktor som EU-moped, utan att göra avkall på trafiksäkerhet.

Att bo på landsbygden utan tillgång till bil vore en omöjlighet för många. När ungdomar väl får köra bil eller A-traktor innebär det en stor frihet. Att kunna ta sig runt, till gymnasieskolan, till jobbet, till träningen eller för att träffa kompisar från andra byar. Bilar och motorer blir en viktig del av individens identitet. Alla är vi olika, låt oss bejaka det och uppmuntra den kreativitet och det engagemang som unga har för motorfordon till att skapa något som gynnar hela kommunen. 

Philip Botström

Förbundsordförande SSU

Simon Sätherberg

Ordförande Jämtlands läns SSU-distrikt

Annons

Annons

Till toppen av sidan