Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Vägens skick avgörande för säker trafik

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det r vägens skick och inte hastigheten som är avgörande för trafiksäkerheten, skriver Sten Bredberg

Bild: TT

Annons

Efter att i slutet av juni kört tur och retur till Stockholm via E45 skrev jag ett inlägg om E45:s trafikfarliga sträckning söder Rätan: ”Det är så djupa spår i vägbanan, att risken för vattenplaning är överhängande. Vägen är dessutom smal och mestadels krokig med dålig sikt.”

Jag avslutade med: Om inte Trafikverket omgående tar tag i detta, får verket också ta ansvaret för de människor, som kommer att skadas och dödas trots denna varning!

Annons

Annons

Nyligen inträffade en svår lastbilsolycka just på detta vägavsnitt. Tack vare att ingen annan trafikant tursamt nog var i närheten, när olyckan inträffade uppstod inga personskador.

Den här sträckan har sedan flera år hastighetsgränsen 80 km/tim.

Olyckan visar med all tydlighet att det är vägens skick, som avgör om det sker olyckor, inte vilken hastighetsgräns Trafikverket kommit fram till.

I sina remissvar om ytterligare sänkta fartgränser i länet har regionen och alla kommuner uttryckt kravet på vägförbättringar i stället för meningslösa ändringar av fartgränser.

Trafikverket har de senaste åren lagt ner större pengar på fartkameror och byte av hastighetsskyltar än på reella trafiksäkerhetsåtgärder i vårt län.

Vi kräver valuta för de stora skatteinbetalningar länets bilister årligen levererar till staten.

Och vi undanber oss förmyndarmässiga beslut om hastighetsgränser, som uppenbarligen vi som nyttjar vägsystemet inte vill ha.

Sten Bredberg

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy