Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Avtalskonflikten på Östersunds sjukhus

Debatt
Debattsvar: SSU: C orsakar att personal flyr

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Länets SSU-distrikt menar att med centerpartistisk politik och en fortsatt personalflykt riskeras Östersunds sjukhus. Foto Bertil Ericson

Annons

Centerpartiets ungdomsförbund har äntligen valt att ge sig in i debatten vilket är välkommet. Vi trodde att det skulle dröja ett tag innan man klurat ut hur man försvarar försämrade arbetsvillkor, utförsäljning av personalbostäderna och personalflykt, men nu har de formulerat sitt standardsvar: "Det är sossarnas fel".

Oavsett hur mycket CUF än vill försvara sitt parti och beskylla den onda socialdemokratin för att vara roten till all ondska, så kvarstår faktum; det är Centerpartiets politik som försämrat villkoren för personalen, det är Centerpartiets politik som orsakar personalflykt och det är Centerpartiets politik som ger bort 25 miljoner till privata vårdföretag. Då bör Centerpartiet också ta ansvar för det.

Annons

Annons

CUF gör sig dummare än vad de är när man tror att folk förväntar sig att Tom Silverklo ska lägga scheman, tro mig det är det ingen som vill. Men man har dock rätt i en sak; arbetsmiljö är en facklig fråga, men också en politisk. Eva Hellstrand och hennes vänner är högst ansvariga för personalen och måste ta ansvar över politiken som man för. Att de som arbetar inom sjukvård har upplevt försämrade arbetsvillkor under det blågröna styret är en realitet som Centerpartiet och deras ungdomsförbund gärna duckar genom att frånsäga sig allt ansvar för verksamheten.

Det förvånar mig inte ett dugg att ett ungdomsförbund som CUF inte finner arbetsmiljö- och personalpolitiken som prioriterade hjärtefrågor. Ungdomsförbundet drev kampanjen ”fuck facket 4-ever”, vilket står i bjärt kontrast till SSU: s inställning i frågan om arbetarnas rättigheter. SSU, som inte bara är socialdemokraternas ungdomsförbund, utan även LO: s, kommer aldrig sluta kämpa för arbetarnas villkor på arbetsplatsen.Det är även häpnadsväckande att CUF och Centerpartiet kommer med passiva hot om att sjukhuset kommer att behöva läggas ned om man inte säljer ut personalbostäderna och försämrar villkoren för personalen på sjukhuset. Något som vi däremot vet är att sjukhuset inte finns kvar om missnöjet med regionen som arbetsgivare fortsätter.

Det kommer varningssignaler från alla håll just nu och budskapet är tydligt, förutsättningarna för att bedriva en bra och säker vård blir sämre. Som både socialdemokrat och medborgare blir jag uppriktigt oroad över det faktum att Eva Hellstrand med vänner inte verkar klara av att sköta ett av sina kärnuppdrag, nämligen att säkra en god och likvärdig vård för alla i Jämtlands län.

Annons

Annons

Något som CUF har rätt i är att debatten inte kan fortsätta på det här sättet. Centerpartiet måste ta ansvar för sin politik och lyssna på personalen som vädjar efter förändring. Tar inte Centerpartiet det ansvaret kommer vi fortsätta lägga oss i debatten. Alla väljare och särskilt förstagångsväljare måste veta vad de får för sin röst. Med Socialdemokraterna kommer satsningar på välfärd och ett starkare samhälle, med Centerpartiet får man skattesänkningar och försämrade arbetsvillkor.Vi tar mer än gärna en debatt mot CUF i vilket forum som helst. Så om ni menar allvar med att det måste finnas en god dialog så hoppas jag att också att ni ställer upp på det.

Simon Sätherberg

Ordförande för Jämtlands läns SSU-distrikt

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy