Annons

Annons

Annons

Annons

Duved

Läsartext
Lina och Pål seglar vidare - orkansäsong, paradis och möte med gamla kollegor: ”Många har valt att segla hem”

I april berättade vi om Linda Fredin och Pål Dufva, från Duved, som i spåren av Coronaepidemin satt fast i sin båt Svea i södra Martinique. Här berättar Lina och Pål om något av det som hänt sedan dess.

Detta är en läsartext.

Annons

Ovissheten gnager, vad ska vi göra inför den stundande orkansäsong som närmar sig med stormsteg. Planen att hålla oss söder om orkanbältet kanske måste ändras, då gränserna till Trinidad, Tobago, Aruba fortfarande är stängda.

Många har valt att segla hem. Vi vill fortsätta vårt äventyr men vi måste också känna oss trygga, vara välkomna och inte riskera att sprida viruset vidare. Efter mycket velande beslutade vi oss för att gå norrut mot USA:s ostkust. För att vara helt säkra att inte hamna i en orkan så måste vi upp mot New York, en sträcka motsvarande en Atlantöversegling. Som tur är kan vi göra stopp under vägen. 

Tropiska lågtryck kan mycket väl utvecklas till storm eller orkan. Foto: Lina Fredin och Pål Dufva

Annons

Annons

Vi sätter segel och tar sikte mot amerikanska sydstaterna. Våra båtgrannar trumpetar och vinkar när vi ger oss av. Efter en veckas segling, närmar sig ett kraftigt lågtryck. Tropiska lågtryck kan mycket väl utvecklas till storm eller orkan. Vi saktar ner för att låta det passera framför oss men efter ytterligare ett dygn, då lågtrycket har utvecklats till stormen Arthur, väljer vi att vända och söka skydd på Bahamas. Bahamas är i total lockdown men guvernören av Bahamas ger oss tillstånd att ankra för att vänta ut stormen. Vi hamnar i paradiset med kristallklart vatten, vita sandstränder och massor av liv i havet.

Våra båtgrannar trumpetar och vinkar när vi ger oss av. Det pirrar i hela kroppen när vi sätter segel mot de amerikanska sydstaterna. Foto: Lina Fredin och Pål Dufva

Vi är alltid nervösa för att klarera in i nya länder. Har vi alla papper som krävs, vilka förutsättningar gäller och måste vi sitta i karantän? Med Coronaviruset ändras reglerna från dag till dag.

När vi lämnar Bahamas har vi sol och medvind, dessutom knuffar Golfströmmen på oss i ytterligare 2 knop. Den 24 maj klockan nio på kvällen kommer vi fram till USA. När vi vaknar visar det sig att vi fastnat med ankaret i en vajer och vi får kämpa för att komma loss. Efter en förlorad båtshake åker vi till marinan för att klarera in och skaffa seglingstillstånd för Svea. Efter två veckor till havs utan nyheter eller uppdateringar om senaste reglerna, går vi spända till tullen. Vi möts av en trevlig amerikan. Han berättar vad som gäller och ursäktar sig att detta kan ta lite tid, men redan efter tio minuter är vårt tillstånd klart som berättigar oss att röra oss fritt med Svea i USA.

Annons

Annons

Bahamas är i total lockdown men guvernören av Bahamas ger oss tillstånd att ankra för att vänta ut stormen. Vi hamnar i paradiset med kristallklart vatten, vita sandstränder och massor av liv i havet. Vi fick till och med upp hummer till middag. Foto: Lina Fredin och Pål Dufva

Vi firar detta med att tvätta sju maskiner med tvätt och ett restaurangbesök. Vi sitter på en uteservering med tre meter mellan borden och servitrisen har munskydd och handskar. Det hela känns udda, men väldigt skönt att de verkligen gör sitt bästa föra att få livet att fungera trots den rådande pandemin.

Väl framme får vi spendera tid med gamla kollegor till Pål. De är distributörer i USA av Woolpower och Gränsfors yxor. Det är ett kärt återseende. Vi blir visade runt i fabriken där de tillverkar skyddsbyxor för motorsågar. Fabriken har varit igång under hela tiden, med noggranna restriktioner. De producerade även munskydd under tiden det rådde brist på dem.

Nu väntar segling i sakta makt upp mot Maine och i slutet av juli är det dags för nya beslut.

Lina Fredin och Pål Dufva

Annons

Annons

Till toppen av sidan