Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Ur LT:s arkiv: Tusentals badande i Odensala • Favoritsångare underhöll • Stängde efter 115-årig epok

Anna-Lena Löfgren gjorde turné i länet. Foto: Henrik Montgomery/TT

Annons

Många bekanta artister turnerade i vårt län. I juni 1980 kom en av Sveriges mest kända och framgångsrika sångerskor, Anna-Lena Löfgren, till Ängegården i Brunflo, Gimsätra i Bräcke och Gellinergården i Gällö. Flera platser i Östersund fick också besök. Det gångna året hade Anna Lena Löfgren besökt 400 orter i Sverige med sin musik och berättelser. Förmodligen hade hon sjungit sin "signaturmelodi", Lyckliga gatan från 1967, minst lika många gånger.

Jämt-Härja-cupen var en framgångsrik skoltävling i LT:s och skolidrottsförbundets regi. Vid vårterminens summering hade drygt 4 000 ungdomar i låg- och mellanstadiet gjort mer än 10 000 starter under skolåret, vilket var ett alla tiders rekord. Hela klasserna deltog i de olika grenarna, exempelvis simning och Super star-tävlingar som avslutade säsongens tävlande.

Annons

Annons

Hingstutsläppet på Wången lockade 5 000 åskådare. Foto: Jan Luthman

Andra helgen i juni drog flera arrangemang tusentals åskådare i länet. På Wången var hästintresset på topp - 5 000 åskådare kom till hingstutsläppet! På Jamtli firade Svenska kommunalarbetareförbundet 70 år med mellan 3 000 och 4 000 besökare. Noteras också att det blev svettigt för de 1326 deltagarna i det 22 kilometer långa arrangemanget Gå till Lit.

Gillhovs skola lades ner efter 115 år. Foto: Mattias Modén

I Gillhov avslutades en 115-årig epok. Skolan skulle läggas ned och för sista gången sjöngs Den blomstertid nu kommer. Elevunderlag saknades för fortsatt undervisning. Vid avslutningen 1980 fanns sex elever och två lärare kvar.

Innan Storsjöbadet fylldes utebassängen med badsugna. Foto: Lars Ljungmark

Odensalabadet fick en flygande start sommaren 1980. Sedan första doppet, mellan den 31 maj och 10 juni, hade 10 000 personer badat i Odensala. Bidrog gjorde bland annat de 2 500 elever som trängdes i och kring bassängen på sin examensdag.

Annons

Forsgården invigdes. Foto: Evy-Ann Mattsson

Annons

Med sång av Gösta "Snoddas" Nordgren och lokala förmågor samt tal i långa banor, invigdes Forsgården i Gäddede den 6 juni. Planeringen för nybygget hade startat tio år tidigare, då med Frostvikens gamla kommun vid rodret. Forsgården byggdes som sambyggd fastighet med lokaler för både pensionärer och ungdomar.

Författaren Birger Norman fick första Hedenvindplaketten.

Hedenvindplaketten delades ut för första gången. Kulturnämnden i Strömsund beslutade att författaren Birger Norman skulle få den första utmärkelsen. Det var i samband 100-årsminnet av Gustav Hedenvind-Erikssons födelse som beslutet togs. Plaketten utdelas fortfarande till författare eller andra som verkar i Hedenvinds anda.

Börje Forsberg var länets profil så långt under fotbollssäsongen. Matchvinnaren i Ope hade till och med första halvan av juni svarat för tio fullträffar. Ope, som för tillfället var länets bästa lag, toppade division tre södra Norrland, före Stugun, Ljusdal och IFK Östersund.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy