Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Ur LT:s arkiv: Rekord för biofilm i Östersund • Toppnotering i Jämthjulingen • Cykelbrist i affärerna

Jämthjulingen samlade många cyklister. Foto: Robert Henriksson

Annons

Jämthjulingens 18:e upplaga slog rekord med en riktig cykelmanifestation. De 1079 deltagare som trampade den 4,5 mil långa banan var 500 flera än 1979. Efter starten i Östersund väntade cykling på E75 (ja, E14 hette så då) till Ås, varefter det blev en hel del grusväg mot Åskott och Hölje. Vid Bye var det sedan dags för cykling på riksväg 88 (jo, i dag kallas den för E45), vilket innebar en avslutning med asfalt på väg mot målet i stan. I fjol, 2019, genomfördes den 54:e upplagan av Jämthjulingen.

I Önsjön gjorde sommaren försök till entré. Även om det var kallt i vattnet utnyttjade tre ungdomar möjligheten att ta 1980 års första dopp den 16 maj. I sanningens namn var dock trion ensam om att testa badets böljor. Reportaget i LT skvallrade om frusna badare.

Annons

Annons

Ett sommarfagert Önsjön. Foto: Håkan Luthman

Apropå bad, så förbereddes det för sommarens simskolor. Den 10 juni planerades starten i Odensala, Brunflo och badhuset i Lit. Året innan, sommaren 1979, deltog 965 barn i simskolorna runt om i Östersunds kommun. Högst närvaro hade då Odensala och Lit.

Cyklandet tog fart och det rådde brist hos handlarna. Foto: Magnus Andersson/TT

Cykelbrist rådde hos handlarna i Östersund. Bensinpriserna, motionsvågen och vårens storkonflikt ansågs vara en stor orsak. De tre-, fem- och tioväxlade cyklarna fanns bara i ett fåtal exemplar. En av handlarna ansåg att media låg bakom rusningen; efter skriverier om bristen på cyklar rusade folk till affärerna, vilket spred sig till flera orter.

Goldie Hawn hade en av huvudrollerna i "Tjejen som visste för mycket". Foto: TT/AP

Biorekord i Östersund slogs av populära filmen "Tjejen som visste för mycket". Den 3 000 meter långa rullen hade då visats uppemot 1 000 gånger på systerbiograferna Svea och Intiman. Under det dryga år filmen visades sågs den av cirka 50 000 besökare. Annandag pingst 1980 spelades den för sista gången. Med Goldie Hawn i huvudrollen hade filmen då slagit Sverigerekord i Östersund, ingen annanstans hade den visats lika mycket. Bara en film, "Sound of music", kunde historiskt notera ungefär lika många besök till Östersundsbiograferna.

Annons

Annons

Ljungå kapell, i Hällesjö socken, återinvigdes annandag pingst. Då hade förvaltaren, SCA, renoverat kapellet och vid invigningen var det fullsatt i kyrkorummet. Byggnaden uppfördes ursprungligen i trä i nationalromantisk stil mellan åren 1907 och 1909, efter ritningar av arkitekt Rudolf Arborelius (1861-1917). Historiskt härjade 1865 en brand i ett tidigare kapell på platsen.

Kopplingstonen efter riktnumret försvann. Foto: TT

Kopplingstonen efter telefonens riktnummer försvann under våren och sommaren 1980. Sedan åtgärden genomförts gick det att slå både riktnummer och telefonnummer i en följd. Jämtlands län var ett av de första områden där förändringen gjordes. Fortfarande krävdes dock en kopplingston vid utlandssamtal.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy