Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Medlemmarna i Kommunal tar sitt ansvar

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Jag tycker att det är sorgligt och blir uppriktigt förbannad över att se hur personal får ta kritik för något som arbetsgivaren egentligen ansvarar över", skriver Sara Sjödin, avdelningsordförande för Kommunal Mellersta Norrland.

Bild: TT

Annons

I stundande pandemi kan vi konstatera att bland annat äldreomsorgen i Sverige fått mycket uppmärksamhet. Tyvärr kan vi också konstatera att personalen inom äldreomsorgen fått ta kritik, som de inte alls bär ansvaret över.

Jag tycker att det är sorgligt och blir uppriktigt förbannad över att se hur personal får ta kritik för något som arbetsgivaren egentligen ansvarar över.

Det är inte personalens ansvar att leta rätt utbildning av basal hygien eller arbetsrutiner. Jag vet att personalen noga följer de riktlinjer som finns på arbetsplatserna. 2016 höjdes kraven på hygienrutiner inom omsorgen för att förhindra och förbygga smittspridning och vårdrelaterade infektioner. Det är heller inte personalen som ska belastas för att man på vissa arbetsplatser tvingas att arbeta nära personer som har misstänkt smitta eller bekräftad smitta. Det är inte heller personalen som ska få ta kritik för att man eventuellt smittar andra, om man inte visar symptom och arbetsgivaren vägrar testa personalen.

Annons

Annons

Det är ingen tvekan om vem som bär ansvaret.

Det är arbetsgivaren som är ansvarig att basala hygienrutiner följs.

De ska se till och förebygga smitta på arbetsplatserna genom att ge personalen rätt förutsättningar. De är ansvariga för att ge arbetstagarna rätt kompetens och tillräcklig information kring smittrisker och hur de kan förbyggas. De är ansvariga för att tid, kunskap om material m.m. finns, för att följa de basala hygienrutinerna.

Det finns många arbetsgivare som gör ett mycket bra jobb kring detta tillsammans med skyddsombud och anställda. Men tyvärr finns det också alldeles för många som inte gör det.

Många gånger handlar det om att utrymmet för att få vara det proffset man faktiskt är kryper med tiden i verksamheterna, istället för att växa och ge bättre förutsättningar. Man slimmar organisationen för att begränsa kostnaderna och det förlorar alla på i slutändan.

De som arbetar inom vård- och omsorg är inte bara hjältar nu under pandemin, utan kommer alltid att vara det.

Kommunal driver sedan länge ett antal frågor för att höja personalens status och förbättra kvalitén i verksamheterna.

Nu hoppas vi på ökat intresse för våra lösningar eftersom alla borde veta att det inte finns några enkla jobb inom vård- och omsorg. Jag har själv jobbat många år inom hemtjänsten, så vet mycket väl hur verksamheten fungerar och vet hur mycket mina arbetskamrater kämpar varje dag.

Medlemmarna i Kommunal tar sitt ansvar – nu är det dags för arbetsgivare och beslutsfattare att ta sitt.

Rikta kritiken till den som ska ha den!

Sara Sjödin avdelningsordförande

Kommunal Mellersta Norrland

Annons

Annons

Till toppen av sidan