Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Migrationsverket stjälper asylsökande

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Ge allmän amnesti för alla som varit i Sverige i över ett år då kanske man i tid kan hantera alla nya asylärenden på ett mänskligt sätt.", skriver sjukhuspastorn i Östersund Anders Silfverdal.

Bild: TT

Annons

Hur länge ska Migrationsverket med regeringens och riksdagens stöd få fortsätta att utsätta människor för psykisk tortyr. Många av de asylsökande mår psykiskt dåligt och ett flertal, har tagit sitt liv, nio gånger fler än motsvarande antal bland jämnåriga personer i Sveriges befolkning, enligt forskare vid Karolinska institutet.

Detta kan inte vara en medmänsklig hantering av utsatta människor. Jag förstår inte att etablerade partier som säger sig stå för mänskliga värden kan accepter detta. Det spelar ingen roll hur mycket man än säger sig vara solidarisk eller ha en kristen ideologi i grunden om handlingarna är raka motsatsen.

Tror ni politiker att en sådan hållning kan resultera i något gott? Historien visar raka motsatsen, det ser vi redan nu förresten. Jag känner mig frustrerad över situationen. Centern, Miljöpartiet, Liberalerna och Socialdemokraterna låter sig tydligen nöja sig med Januariöverenskommelsen.

Annons

Annons

Socialdemokraterna tycker förstås att det är bra att Miljöpartiet, C och L är tysta och sitter still i båten (som ser ut att sjunka) när regeringen genomför Sverigedemokraternas flyktingpolitik.

För Moderater och Kristdemokrater tycks det var okej att skicka människor in i en sådan psykisk ohälsa som ibland resulterar i självmord. En del av de asylsökande anser detta vara bättre än en hemsk tillvaro i Afghanistan. Man får inte behandla människor på detta grymma sätt som svenska myndigheter gör. Många har varit här i fem år, en del mer. Människor som vill jobba och behövs i vårt samhälle.

I mina ögon och öron tycks Migrationsverket vara en mycket känslokall institution, sanktionerad av regering och riksdag. Jag har varit med vid en förhandling i Migrationsdomstolen, det var ingen trevlig upplevelse, särskilt när Migrationsverkets representant tackade den asylsökande för dagen och på det sättet önskade lycka till, som om det vore en teaterföreställning.

Jag skulle vilja skrika i hans öron ”Fattar du inte vilka konsekvenser detta beslut får”. ”Hur skulle du själv ta emot ett sådant beslut och handlande. Vad har du gjort för gott för att du skulle födas i Sverige”?

Politiker sitter inte i sina positioner bara för att de är folkvalda (och vänder kappan efter vinden), de har också ett ansvar inför Gud och människor att kämpa för ett lands och människors bästa.

Det bästa är att ta vara på de resurser som våra vänner är och ge dem en medmänsklig tillvaro med religionsfrihet och trygghet. Ge allmän amnesti för alla som varit i Sverige i över ett år då kanske man i tid kan hantera alla nya asylärenden på ett mänskligt sätt.

Anders Silfverdal

Sjukhuspastor Östersund

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy