Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Tänk om det var du som hade flytt?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Joel Larsson vill berätta om den situation som många av de ensamkommande som kommit hit fått  uppleva.

Bild: TT

Annons

Tänk dig att du i vid 15 eller 16 års ålder skulle tvingas ut på en lång och farofylld färd för att komma till en trygg plats. När du kommer fram möts du av en öppen famn och du får en säng att sova i, tak över huvudet och många som säger välkommen, här ska du få stanna!

Speciella boenden med vänlig personal eller kanske en familj som du får bo hos. Alla tycks vänligt inställda och beredda att hjälpa dig i den situation som du hamnat i.

Annons

Du vänder dig såklart till de myndigheter som krävs och gör din ansökan om asyl. Till en början verkar även myndigheter och politiker välvilligt inställda. Plötsligt utan förvarning får politikerna för sig att du och många andra i samma situation blivit lite för många. En ny lag kommer som säger att de skäl till flykt som du angav när du kom och som då var fullt legitima inte är det längre. Lagen ska dessutom inte gälla från den dag den stiftades utan bakåt i tiden. Du har oturen att ha fått ditt ärende registrerat en dag för sent och hamnar därför utanför det tillfälliga regelverk som kanske skulle ge åtminstone en strimma av hopp.

Annons

Inte nog med det, hela din berättelse om flykten och situationen i ditt hemland ifrågasätts, myndigheterna nonchalerar till och med FN:s rapporter om säkerhetsläget i ditt hemland och inte nog med det man ifrågasätter även din identitet och påstår att du ljuger om din ålder trots att du vet att du talar sanning. Man utsätter dig för förnedrande åldersbedömningar trots att många forskare och vetenskapsmän ifrågasätter metoderna.

Folket i landet börjar också anklaga dig för lögner, för att vara en som svikit din familj och ditt hemland trots att du gjorde det enda som var möjligt och trots att du vill stanna och bidra till ditt nya hemlands välfärd.

Allt ställs på ända, år av väntan och överklaganden till ingen nytta följer, du ställs inför frågan, ska jag stanna här eller fly vidare? Kanske flyr du vidare, kanske stannar du kvar och gömmer dig, kanske orkar du inte mer och väljer att avsluta ditt liv.

Annons

Detta är inte en saga. Detta är den situation som många av de ensamkommande som kommit hit till ett av världens rikaste länder fått  uppleva.

Därför är det dags nu, dags för en amnesti för alla ensamkommande av alla nationaliteter som varit i Sverige i mer än ett år!

Joel Larsson

En av medgrundarna för kampanjen ”Håll ihop Sverige-flyktingamnesti för de ensamkommande” och stolt medlem av nätverket #femövertolv

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy