Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Ur LT:s arkiv: Lassgårds premiär• De sköt på tåget efter muck•"Snoddas" gjorde succé

16 år efter Don Quijote fick Rolf Lassgård LT:s kulturpris 1996. Foto: Joakim Berglund

Annons

I slutet på mars 1980 kom Skånska teatern för första gången på besök till Östersund. På scenen skull Don Quijote uppföras. I ensemblen fanns östersundssonen Rolf Lassgård, som då spelade sin dittills största roll - Don Quijotes vapendragare Sancho Panza. "Det känns skönt att få komma till min hemstad med en sådan mustig teater, men visst är jag nervös inför den stora premiären på min hemmaarena", sa Rolf till LT.

LT 29 mars 1980

En rälsbuss mot Mora fick problem i en backe på den halkiga järnvägen mellan Brånan och Åsarna. Föraren backade motorvagnståget, som bestod av tre vagnar, och tog fart - men icke. Tåget kom inte upp på backkrönet. Då hoppade passagerarna ut och sköt på. Och så sandades spåret. Hjältarna var ett 60-tal glada bassar som muckat från lumpen. Vilken syn!

Annons

Annons

Östersundstravet hade säsongspremiär den 29 mars. LT presenterade nyheter om kuskar och hästar några dagar innan starten. I stallarna fanns vid tiden för premiären 134 proffstränade hästar fördelade på 94 varmblod och 40 nordsvenskar. De elva proffstränarna var Einar Magnusson, Jan-Ivan Eriksson, Sune Svensson, Elis Karlsson, Bertil Linderoth, Anders Wikander, Karl Halvarsson, Åke Dünesius, Bengt Ola Svensson, Sven Anders Svensson och Arne Nordlund. Östersunds stora 4-åringslopp i juni var årets stora dragplåster med en prissumma på 120 000 kronor.

Att sola i solarier var inne. Foto: Erik Abel /TT

Den senaste soltrenden hade nått länet. En av tidens populära sysselsättningar var solarier. I mars 1980 kunde invånarna i Östersund räkna till sju solarier som godkänts av kommunens hälsovårdsnämnd.

Byggstarten för biblioteket närmade sig. Foto: Lars Ljungmark

Nya Länsbiblioteket i Östersund presenterades på ritbordet, inför byggstarten under hösten 1980. Byggnaden intill Rådhusgatan beräknades kosta 13,6 miljoner kronor och 1982 var planen för öppning.

Annons

Snöbristen i Katrinabacken, Klövsjö, räddades med ovanliga åtgärder. Driftsledningen för slalombacken lejde en helikopter som hämtade den vita varan på Svartåstjärn och transporterade den upp i pisterna, så att både tävlande och andra utförsentusiaster skulle ha något att åka på i påsk.

Annons

Gösta "Snoddas" Nordgren var populär. Foto:TT

Gösta "Snoddas" Nordgren turnerade och underhöll gamla och sjuka i länet. Populäre "Snoddas" sjöng sina outslitna visor, som exempelvis Flottarkärlek, Barndomshemmet och Nidälven. "Snoddasfebern" i landet var hög. I Hammarstrand berättade han att turnén 1979 besökte 600 platser i Sverige.

För första gången ställde vi om klockorna till sommartid, en rutin som infördes i Sverige natten till den 6 april 1980. Nu, 40 år senare, diskuteras om och när omställningen mellan sommar- och vintertid ska avslutas.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy