Annons

Annons

Annons

Coronaviruset

Svenska kyrkan agerar för att minska risken för smittspridning – så påverkas Östersunds församling

I tider av oro för ett virus framfart i världen inför Svenska kyrkan restriktioner och riktlinjer för att minska risken att smitta ska spridas till medlemmar och kollegor. Här är restriktionerna som införts för Östersunds församling.

Text

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Östersunds församling agerar nu i coronatider utifrån information från myndigheter, råd och riktlinjer från Svenska kyrkan samt egen bedömning i församlingen för att minska risken att sprida smitta av covid-19.

Förutom att prästen ombeds att tvätta händerna innan gudstjänsten samt med handsprit innan hantering av nattvardsgåvorna under mässan, så kommer även all hälsning inom församlingen att ske utan fysisk kontakt tills vidare, skriver församlingen på sin hemsida.

Annons

Annons

Man avvaktar även med andakt på äldreboenden tills dess att allmänna besök blir tillåtna igen.

Vad gäller dop, vigslar och begravningar så rekommenderar församlingen att skjuta upp dessa om någon i familjen eller nära anhörig känner symtom som kan vara covid-19. Vid begravningar kan det ändå få genomföras med endast de allra närmast anhöriga närvarande.

Gruppverksamhet för barn och ungdomar, inklusive konfirmationer, fortsätter tills vidare men med högre grad av utomhusaktiviteter.

Församlingen skriver att möjligheten att tala med präst eller diakon kommer att begränsas, men att det istället kommer att finna möjlighet att samtala med präst eller diakon via telefon.

Östersunds församling skriver även att resor i arbetet begränsas och att förändringar i verksamheten kan komma hastigt allteftersom myndigheter ger nya direktiv.

Gudstjänstfirande i form av mässor på vardagar och söndagar fortsätter däremot tills vidare, skriver man.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan