Annons

Annons

Annons

Corona: Sjukvården

Regionen förbereder för att kunna vårda coronasmittade patienter: ”Tror inte att antalet provtagningar kommer att minska”

Den länsbo som igår konstaterades vara smittad av det nya coronaviruset agerade precis enligt rekommendationerna. Därmed ska vidare spridning av smittan ha hindrats. Men trots att sportlovsveckorna nu är till ända väntas ingen minskning av antalet provtagningar.

Text

Annons

Den smittade personen ingick i ett större sällskap som hade varit på skidresa i norra Italien. Andra i sällskapet, hemmahörande i andra län, hade insjuknat medan personen i fråga och hans familj mådde bra både under vistelsen i Italien och under resan hem.

– Den här individen isolerade sig själv hemma med sin familj då de kom hem. Insjuknade efter två dygn och ringde 1177 som man ska, sa smittskyddsläkare Micael Widerström då Region Jämtland Härjedalen kallade till presskonferens under onsdagen.

Personen mår under omständigheterna bra.

I vilken ort den coronasmittade personen bor var inget smittskyddsläkare Micael Widerström ville berätta: ”Nej, det kan vi inte göra. Just oron måste vi ta på allvar. Man blir lätt utpekad och utsatt för hat. Det måste vi ta ansvar för. Det leder inte till någon bra känsla i ett samhälle”.

Bild: Denny Calvo

Annons

- Vi har följt upp alla kontakter som individen har haft vilket bara är familjen, som alltså också är isolerad, fortsatte han.

Annons

Ytterligare en familjemedlem är testad med negativt resultat och bär alltså inte på viruset. Övriga familjemedlemmar mår bra.

Några rekommendation kring hur allmänheten ska agera kommer inte att förändras.

– Det är samma som tidigare. Var noga med handhygien, träffa inte folk i onödan om man är sjuk. Det gäller under influensatider och extra mycket nu när det är så mycket funderingar kring detta med Covid, sa Micael Widerström.

Smittskyddsläkare Micael Widerström berömde den smittade och hans familjs agerande: ”De agerade precis som man ska.”

Bild: Denny Calvo

Nu fortsätter provtagning av misstänkt smittade personer precis som föregående dagar. Omkring 10-20 personer per dag provtas.

Att sportlovet nyss avslutats bedöms inte påverka antalet provtagningar.

– Kanske vi har nått kulmen utifrån resenärerna. De borde minska med hänsyn till begränsningar av flygtrafik och folks oro. Men sedan har vi spridningar i många andra länder i Europa. Och vi har möjligen en begynnande samhällsspridning i Sverige. Så jag tror inte att antalet provtagningar kommer att minska, sa Micael Widerström.

Nu pågår planering och förberedelser för hur man ska hantera en situation där någon coronasmittad behöver sjukhusvård. Regionen kommer att ge dagliga uppdateringar om läget.

Regiondirektör Hans Svensson känner sig lugn med den planering och de förberedelser som sjukhuset har hunnit genomföra för att möta en eskalerande coronasituation.

Bild: Denny Calvo

Annons

Annons

Regiondirektören Hans Svensson var också med under presskonferensen och kunde svara på hur sjukvården förbereder sig.

– Vi har sedan en tid tillbaka haft en planering för hur vi tar hand om coronapatienter i den ordinarie verksamheten. Vi har byggt upp strukturer och nu gör vi omfallsplanering utifrån scenarion där vi får ett ökat antal patienter som kräver sjukhusvård. Men där är vi inte nu. I nuläget har vi ingen ökad belastning på vården, sa han.

Tält för provtagning är på plats i både Östersund och Åre för att möta ett eventuellt ökat behov av provtagning. Infektionskliniken var också först i landet med en mobil enhet som kan åka ut för att ta prover. Sedan i måndags kan sjukhusets eget labb klara av analysen av proverna.

– Naturligtvis jobbar de väldigt hårt de som håller på med provtagning. Men i dagsläget är vi inte belastade som sjukhusorganisation.

Förbereds fysiska platser för att vara redo att bemöta ett behov av isolerande vård?

– Svar ja. Antalet platser kommer vara dynamiskt utifrån behov och stegvis ökas via olika reservplaner.

Hur känns beredskapsläget?

– Vi har en väldigt god och robust planering. Så där känner jag mig lugn, säger Hans Svensson.

Se presskonferensen i sin helhet här:

Inbäddat innehåll

Annons

Läs även: Jämtland har fått sitt första bekräftade fall av coronaviruset

Här hittar du vår liverapportering om coronaviruset:

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan