Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Vi får betala Brexit

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Har ni hört att EU numera har beskattningsrätt även i Sverige dvs att EU får besluta om att ta ut skatt från svenska medborgare och svenska företag utan att svenska regeringen kan hindra det? Naturligtvis har det nog gått er förbi.

När Storbritannien lämnade EU skapades ett stort ekonomiskt hål som andra EU-länder måste fylla. EU:s beskattningsrätt är ett steg på vägen, skriver Per Edström.

Annons

Annons

Dels för att varken politiker eller media är intresserade av att skapa mer EU-kritik nu i samband med Brexit. Dels för att EU väljer att kalla det för en avgift istället för en skatt och inför det i långsam takt. Första trevande försöken att införa en överstatlig EU-beskattningsrätt är faktiskt skatten/avgiften på plastpåsar. Om något år kommer nästa avgift och sedan nästa tills vi på sikt har Europas Förenta stater - USE.

Nu när Storbritannien, som betalade in mer än de fick tillbaka, har lämnat EU så måste några andra länder fylla det finansieringshål som uppstått. Sverige är ett av få länder som betalar betydligt mer än vad vi får tillbaka. Vad som nu kommer hända är att Sverige dels kommer tappa rabatten på drygt 6 miljarder per år, dels att vi får en ordentlig höjning av avgiften. Totalt kan vi räkna med en höjning på ca 14-15 miljarder kronor dvs ca 54 miljarder varje år. Visserligen får vi tillbaka ca 14 miljarder i olika bidrag men det är ändå drygt 40 miljarder som vi inom kort ska betala till EU-medlemskapet.

Så hur ska dessa 14 miljarder extra finansieras? Vad kunde vi fått istället? Både välfärd, rättsväsende och fattigpensionärer hade kunnat fått en ordentlig skjuts framåt.

Per Edström, Östersund

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan