Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Historiska ögonblick: LT för 40 år sedan

Stationshuset i Stavre skulle rivas (LT 4/2 1980).

Annons

I Pilgrimstad och Stavre jämnades två gamla stationshus med marken. Utanför rusade tågen snabbt förbi och SJ hade ingen användning av fastigheterna längre.

I februari 1980 inledde polisen och tullen ett svenskt-norskt samarbete. Det var en direkt kamp mot det ökade narkotikamissbruket och smugglingen mellan länderna. Problemen hade de senaste åren blivit allt större, vilket fick myndigheterna i Tröndelag och Jämtland att starta en gemensam kamp mot den oroande utvecklingen.

Tullen inledde tillsammans med polisen ett samarbete för att stoppa knarksmuggling mellan Sverige och Norge. Foto: Johan Nilsson/TT

Annons

Populära Nygammalt firade 100 tv-program den 8 februari 1980. Lika många gånger hade jämtländska husbandet Lindqvistarna medverkat. Bröderna Åke, Folke och Örjan Lindqvist hade inte missat något av programmen, som sändes från Cirkus i Stockholm. Samarbetet med programledaren Bosse Larsson inleddes i Fränsta 1969. 1971 sändes första Nygammalt, som blev mycket populärt och ett av de mest sedda programmen under 70-talet.

Annons

LT gjorde flera reportage med anledning av att Lindqvistarna firade 100 Nygammalt-program.

Regeringen gav sitt klartecken till en ny skola i Bruksvallarna. Glädjebeskedet togs emot av kommunalrådet i Härjedalen, Olaf Andersson. Förhoppningarna var att bygget av skolan skulle börja under året.

Den 13:e vinterolympiaden hölls 13-23 februari 1980 i amerikanska Lake Placid. Från länet var sex idrottare uttagna: Thomas Wassberg, Åsarna (längdskidor), Jan Ottoson, Åsarna (längdskidor), Sven Fahlén, Tullus (skidskytte), Torsten Jakobsson, Östersund/Frösön (alpint), Anneli Näsström, Hammarstrand (rodel) och Örjan Sandler, Strömsund (skridsko).

Thomas Wassberg, i mitten, var en av länets aktiva i vinter-OS 1980. Han vann guld på 15 km efter en dramatisk spurt mot Juha Mieto (till vänster). Trean (till höger) var Norges Ove Aunli. Foto: Hans T Dahlskog/TT

Livs, livsmedelshandlarnas tidning , presenterade en undersökning om svenskarnas matvanor. I LT:s referat framkom att norrlänningarnas favorit på matbordet var falukorv, som i mellersta Norrland svarade för 44 procent av det totala charkutbudet. Till korven åt norrlänningen gärna knäckebröd, enligt statistiken 11,3 kilo hårdbröd per person och år, vilket var mest i landet. På brödet blev det gärna ost och där var topp tre Herrgårdsost, Drabant och Port Salut.

Annons

Annons

Falukorv var populär på matbordet. Foto: Leif R Jansson/TT

På Frösön byggdes tre nya hyreshus intill Frösöbron. Det skrevs om rekordhyror för de lägenheter som Östersundsbostäder färdigställde. Kvadratmeterhyran var mellan 300 och 325 kronor. För en normal trea väntade exempelvis en avgift på 2000 kronor i månaden. Hyresnivåerna i början på 1980-talet hade för övrigt medfört att antalet vräkningar ökade. Ett bekymmer som bland annat socialchefen i Östersunds kommun fick på sitt bord.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy