Annons

Annons

Annons

Sportbilder vi minns

Sportbilder vi minns: Frösögrabben Torsten Jakobsson var doldisen mitt i Stenmarkhysterin – ”En otroligt häftig tid”

Veckans nostalgibild hämtar vi från det fantastiska 1970-talet, då Ingemar Stenmark och Björn Borg stal våra hjärtan.

Mitt i all Stenmarkfeber fanns det en Frösökille som nästan försvann i all uppståndelse. Ändå höll han högsta världsklass.

Vi pratar om Torsten Jakobsson.

– Det var en otroligt häftig tid och så rolig, berättar Jakobsson, i dag 62 år och bosatt i Borlänge.

Mars, 1975 i Sun Valley, USA. Uppvärmning inför en världscuptävling. Frösökillen Torsten Jakobsson, Stig Strand och tränaren Olle Rolén. Jakobsson ingick i samma landslag som Ingemar Stenmark och var under flera år en av de bättre åkarna i världen. Han gjorde två OS, med en 17:e plats som bäst i Innsbruck, 1976, hade totalt åtta topp 10-resultat i världscupen och tog även ett JEM-brons i Mayrhofen, Österrike. "En mycket bra åkare, främst i storslalom" berättar Olle Rolén som själv var en alpint stjärna i slutet på 60- och början på 70-talet. Han vann sju SM-guld, deltog i tre OS och var därefter svensk landslagstränare. Han har också haft roller i Åres ansökningar till OS och i ortens VM-arrangemang. Rolén tilldelades 1975 TT:s idrottsledarpris. Han är numera 75 år och bor på Frösön. Rolén och Jakobsson är rankade som nummer 20 och 21 av Sveriges herråkare i världscupen.

Annons

Bilden här ovan är mycket speciell. Ja, unik i sin enkelhet. Den är hämtad från Sun Valley i USA. Året är 1975, Ingemar Stenmark har precis slagit igenom och Torsten Jakobsson gör sin tävlingsdebut i USA.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan