Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Välfärden klarar inte flyktingundantaget

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

I dag kan asylinvandrare erhålla full garantipension genom att också tillgodoräkna sig åren då denne inte bott i Sverige. Det enda kravet är att vederbörande behöver ha varit bosatt i Sverige under ett år innan denne fyllt 64 år. På ett enda år kan alltså asylinvandraren åstadkomma det som tar 40 år för andra invånare i Sverige.

"På ett enda år kan en asylinvandrare åstadkomma det som tar 40 år för andra invånare i Sverige.Det behövs ingen expert för att konstatera orättvisan i det så kallade flyktingundantaget.", skriver sverigedemokraterna ekonomiske talesperson Oscar Sjöstedt.

I vårt välfärdssystem räcker det att bo i Sverige för att bli garanterad en pension, alldeles oavsett om du arbetat eller ej. En av parametrarna för en maximal garantipension är att individen ska ha bott i Sverige i 40 år mellan åldrarna 16-64. För varje år individen inte bor i Sverige så dras detta bort från garantipensionen – såtillvida du inte är en asylinvandrare och berörs av undantaget.

Annons

Annons

Det behövs ingen expert för att konstatera orättvisan i det så kallade flyktingundantaget. Det är därför vår uppfattning att det omedelbart bör avskaffas. Orättvisor hör inte hemma i Sverige. Naturligtvis finns det en risk att dessa människor istället går till socialkontoren då de inte längre kan tillgodoräkna sig åren i utlandet. I dessa fall får givetvis staten täcka upp för kostnaden som ändå skulle innebära en besparing jämfört med nuvarande system.

Om inte undantaget slopas så kommer garantipensionen bli en av de enskilt största budgetposterna i framtiden när massinvandringens människor går i pension. Detta skulle ytterligare förstärka välfärdskrisen.

Välfärdssystemet är redan i dag utsatt för extrem påfrestning. Det vittnar kommunernas ekonomiska situation om i allra högsta grad. Regeringen har varken klarat av att möta utvecklingen eller förutse det läget vi befinner oss i i dag. De har under resans gång konsekvent vägrat att ta ansvar för alla de människor som under det senaste decenniet kommit till Sverige. Förr vägrade man tala om volymer, i dag skyller man den ekonomiska situationen på stora pensionsavgångar och stora barnkullar.

Faktum kvarstår – om än obekväm för Socialdemokraterna – människor i välfärdsstaten Sverige kostar pengar.

I jakten på att vara godast har regeringen aldrig frågat sig den avgörande frågan: Har vi råd med detta?

Annons

Flyktingundantaget i garantipensionen är ytterligare ett dike som dränerar pengar från skattebetalarna. Slutligen kommer det att gå ut över de som har gjort rätt för sig och bidragit till det Sverige vi känner i dag.

Att leva och betala skatt i Sverige måste betyda något. Flyktingundantaget signalerar om att så inte är fallet.

Oscar Sjöstedt (SD)

Ekonomisk-politisk talesperson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan