Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Historiska ögonblick: LT för 40 år sedan

Thomas Wassberg dominerade skid-SM.

Annons

Åsarna IK och framför allt Thomas Wassberg tog storslam vid 1989 års skid-SM i Hudiksvall. Det här året var bara början på flera års SM-framgångar för Jämtlandsklubben. "Kung Wassberg den förste", var rubriken på LT:s sportsida efter avslutningshelgen. Thomas Wassberg tog hem rubbet individuellt med sju SM-guld. Åsarna vann, som kronan på verket, fem guld i lagtävlingarna inklusive herrstafetten. Förutom Wassberg ingick Hans Persson och Jan Ottosson i stafettlaget.

Bostadsköerna i Östersund ökade. Vid årsskiftet fanns 3 073 sökande till bostad. Planerna var att bygga 750 lägenheter redan 1980, men prognoserna visade att det inte kunde förverkligas. Kommunens bostadsprogram innehöll en satsning fram till 1984 på 3 225 lägenheter i flerfamiljs- och småhus. Nära 2 200 av dessa skulle byggas i Torvalla.

Annons

Annons

Bostadsköerna ökade och Östersund planerade nybyggen. Bland annat i Torvalla. På bilden Torvallaskolan. Foto: Lars Ljungmark

Tre linjers kampanjknappar inför kärnkraftsomröstningen. Foto: TT

Den 16 januari 1980 beslutade riksdagen att folkomröstningen för kärnkraft skulle hållas den 23 mars. Beslutet togs i stor enighet efter tre timmars tv-sänd debatt. I den kommande omröstningen fanns tre alternativ, linjer, att välja bland.

På den här bilden råder ingen snöbrist i Åre, men för 40 år sedan dröjde det till mitten av januari innan säsongen var räddad. Foto: Pontus Lundahl / TT

Snöbrist i länet var det även vintern 1980. Inte förrän i mitten av januari kom den efterlängtade vita varan på allvar. Inte minst i Åre/Duveds-området jublades det – vintern var räddad. De flesta backarna kunde pistas sedan tre decimeter fin, tung snö fallit till marken.

Tandhälsan i länet blev bättre. Foto: Fotograferna Holmberg / TT

Barnens tänder var bättre än förr, konstaterades i LT den 22 januari. Tandvårdens situation hade påtagligt förändrats och köerna till länets tandläkare var korta. I exempelvis Hammarstrand tillgodosågs mer än vårdbehoven, vilket berodde på antalet tillsatta tandläkartjänster och en lyckad satsning på förebyggande tandvård.

Annons

Annons

Priset på guld steg och skapade en rush i butikerna. Foto: Staffan Löwstedt /TT

Guldrushen kom till Östersund några veckor i början på året. Priset steg stadigt och många ville sälja sitt guld för att tjäna lite extra pengar. En juvelerare i stan annonserade om 55 kronor per gram guld, vilket var en höjning med 25 kronor sedan årsskiftet. Det skapade kaos i butikerna. Det var den politiska situationen i världen, framför allt händelser i Iran och Afghanistan som låg bakom efterfrågan på guld.

En flyglinje i Mittnorden fick klartecken i slutet av januari. Den 10 april var startdatum för flygningar från Sundsvall via Östersund till Trondheim. En daglig tur i vardera riktningen var planen. Det fanns även möjlighet att med anslutningsflyg ta sig från Sundsvall till Helsingfors.

Godstågen rullade till Hoting igen. Anledningen var flottningens avveckling. Efter ett antal år med Rossön som slutstation, flyttades transporter av virke från vatten till land. Därmed räddades också för en tid trafiken på Forsmo-Hotingbanan, vars framtid varit i blickpunkten.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy