Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Så får vi hållbara vägtransporter 2020

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Vi arbetar för ett transportsmart samhälle: det är utsläppen vi ska jaga, inte transporterna", skriver Transportföretagens samhällspolitiska chef Tina Thorsell. Foto Bertil Ericson

Annons

Vi välkomnar elektrifieringskommissionen och den strategi regeringen beslutat om. Det behövs en bred satsning på elektrifiering. Elvägar är ett intressant alternativ för den tunga trafiken. Det gör att batterikapaciteten kan begränsas när laddning kan ske under färd.

Men staten måste ta ett betydligt större ansvar för utbyggnaden av elvägarna om det ska bli verklighet i större skala och det behövs självklart också en rejäl utbyggnad av laddinfrastrukturen. Vägtransporterna betalar årligen in mer än 90 miljarder i fordons- och bränsleskatter till staten medan vägtrafiken årligen kostar cirka 40 miljarder. Det är inte orimligt att begära att en del av de cirka 40 miljarderna i överskott, används till att bygga ut laddinfrastruktur och elvägar. Utbyggnad av elväg mellan Stockholm-Göteborg-Malmö bedömdes kosta 20-30 miljarder kronor. Så vi hoppas att regeringen avsätter medel i tillräcklig utsträckning för att en elektrifiering av åkerinäringen ska kunna bli verklighet.

Annons

Annons

# Skapa förutsättningar för effektivare transporter

Matematiken är enkel: längre lastbilar som kan lasta mer gör att det behövs färre lastbilar för att transportera samma mängd gods. Det är en av de lägsta frukterna i åkerinäringens klimatarbete. Den 1 juli 2018 blev det möjligt på en begränsad del av det svenska vägnätet att transportera med tyngre lastbilar. Vi välkomnar detta, det ger förutsättningar för effektivare transporter men vi anser att Trafikverket går för försiktigt fram när det gäller utpekandet av vägnät där tyngre lastbilar får köra. I mars i år lämnade Trafikverket förslag till regeringen om att öppna upp 450 mil väg för transporter med längre lastbilar upp till 34,5 meter. Det är en reform som skulle vara mycket lönsam. Detta får nu inte dras i den klassiska svenska långbänken. Så ge nu förutsättningar för att transportera med längre lastbilar, till gagn för såväl miljö som trafiksäkerheten.

# Gör valet av transportör lättare

Vårt eget nyårslöfte är att vi under 2020 kommer att lansera märkningssystemet Hållbar Transport. Märkningssystemet Hållbar Transport ska främja transporter med låg klimatpåverkan, hög trafiksäkerhet och en god arbetsmiljö. Ett företag märkt med Hållbar Transport tar ansvar, för sig själv och för sin personal, i trafiken visar de omsorg om andra och de strävar efter att minska sin klimat- och miljöpåverkan.

Annons

Transportköparna har en viktig roll i arbetet för en hållbar transportsektor. Den hållbara transporten sker lättast då den efterfrågas. Konkurrensen inom vägtransportsektorn är hård och på sina håll leder detta till en jakt på lägsta pris som inte är sund för en hållbar utveckling.

Vi arbetar för ett transportsmart samhälle: det är utsläppen vi ska jaga, inte transporterna. Nu hoppas vi att regeringen och alla andra aktörer är beredda att tänka lika och att våra förslag kan bli verklighet.

Tina Thorsell

Samhällspolitisk chef, Transportföretagen

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy