Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Historiska ögonblick: LT för 40 år sedan

Fabriken i Tandsbyn. Foto: Jan Andersson

Annons

Efterfrågan på röjsågar ökade stadigt, vilket skulle skapa nya jobb hos tillverkaren i Tandsbyn. Electrolux-chefen Hans Werthen lämnade beskedet i samband med sitt besök hos Husqvarna-Tandsbyverken. Utbyggnad och 30 nya jobb skulle skapas. Många år efter glädjebeskedet flyttade ägarna tillverkningen. De sista verksamma åren för Tandsbyverken tillverkades där kapmaskiner. Efter 42 år, i juni 2011, avslutades epoken. Cirka 150 personer varslades om uppsägning.

Värnpliktskontoret i Östersund fick nya lokaler. Flytten gick från Östersunds camping till Verkstadsskolans gamla lokaler vid Rådhusgatan. Den årliga kapaciteten för mönstrande ökade från 3 000 till cirka 5 000 värnpliktiga.

Annons

Planerna för en ny dragning av E75 (nuvarande E14) mellan Östersund och Brunflo pågick. Länsvägnämnden behandlade och tillstyrkte i januari förslaget, som enligt nämnden inte var helt bra. Alternativa förslag innebar dock större störningar för friluftslivet i Spikbodarna-området.

Annons

En ny dragning av europavägen förbi Östersund planerades 1980. Foto: Lennart Öhd

Vägverket stod, trots protester, fast vid sitt beslut att flytta Vägstationen i Kälarne till Hammarstrand. Bräcke kommun och länsstyrelsen hade motsatt sig planerna. Fyra personer berördes.

Det planerades för Östersunds första bussgata, som skulle dras mellan Odenskogsvägen och Lillsjöns bostadsområde i Östra Odensala. Boende i området var oroliga för konsekvenserna. Hälsovårdsnämnden menade dock att boendemiljön inte skulle försämras med busstrafik genom området. Störningarna bedömdes också som små när Torvalla byggts ut.

Husvagnsparkeringen i Såå klarade bara en del av anstormningen. Foto: Åke Nord

Husvagnarna översvämmade Åre kommun, skrev LT den 12 januari 1980. "De rullande sportstugorna" hade blivit alternativ till stugbyar, andelshus och hotell. Nedskräpning och trafikproblem underströk kraven till kommunen om rejäla campingar i Åredalen.

Annons

Tipstjänst startade bland annat stryktipset och siffertipset 1934. 1980 försvann siffertipset, som ersattes av lotto. Foto: Jessica Gow /

En notering angående förändringar i tipsvärlden. I början av januari 1980 kom nyheten att ett spel skulle försvinna hösten 1980, klassiska siffertipset. Spelformen hade hängt med sedan starten för Tipstjänst 1934. I stället presenterades två nyheter för de spelsugna, lotto och Joker.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy